diumenge, 31 de maig del 2015

Lo Llaüt al Festival Europeu de Jocs Tradicionals de Narni


 
El passat cap de setmana, dies 23 i 24 de maig, va tenir lloc a Narni (Itàlia) una nova edició del Festival europeu de jocs i esports tradicionals, inclòs dins del programa de l'Assemblea General de l'Associació Europea de jocs i esports tradicionals (AEJST).


En el marc de la trobada es van reunir una trentena de socis de l’esmentada associació vinguts d’arreu d’Europa (Bulgària, Alemanya, República Txeca, Espanya, Portugal, França, Itàlia, Malta, Hungria, Romania i Catalunya) a més de representants de Mèxic i Hondures. Els representants catalans eren l’Associació cultural Lo Llaüt d’Ascó, la CIA. de jocs l’Anònima i INEFC Lleida.
 


El festival, com en d’altres edicions, va permetre el retrobament dels membres, establir nous contactes i per tant nous projectes i lògicament, mostrar i donar a conèixer els jocs i els esports tradicionals de cada país. Molts d'aquests jocs són ben coneguts entre nosaltres, com és el cas del "piao" portuguès (baralluga) o la xerranca que coneixem amb infinitat de noms dins de casa nostra.



O el joc del bòlit o bèlit, ben conegut en la seva modalitat femenina a Anglesola.

 

Altres jocs coneguts però més difícils de veure i practicar van ser la lluita canària o algunes modalitats de bolos





Com hem vist la baldufa no podia faltar. Les imatges en mostren una modalitat originària d'Hondures.



Tampoc van faltar jocs de punteria com tiro alla fune (caça fardatxo o fona) o la balestra (ballesta).



I entre els jocs de tauler vam poder jugar a l'alquerc i al molí de nou (Cia. de jocs l'Anònima)novuss (joc semblant al billar i al caroms amb fitxes procedent d'Alemanya) o bé el curiós joc de futbol hondureny, practicat damunt un senzill tauler ple de claus, que representen els jugadors, i que es juga propulsant una bola amb ajut d'un palet -aquest joc també sabem que es practica a Brasil-.


 
Ara bé, la trobada de Narni va permetre veure i practicar alguns jocs que molt difícilment es poden gaudir si no ens desplacem a altres països o regions. És el cas de la Tablas de San Andrés, típica tradició del poble tinerfenc de Icod de los Vinos. La diversió consisteix en baixar una pendent assegut damunt una simple taula de fusta i, com a única protecció, uns guants per ajudar-te a impulsar a l'inici de la baixada.



Una altra pràctica lúdica ben curiosa va ser la dels "rouleurs de barriques" del poble de Lussac Saint Emilion (Borgogna). Es tracta d'un exercici sorgit de les tasques artesanals de l'ofici de boter alhora que de la feina del camp vinculat a la vinya i a les bodegues. En síntesi es tracta de fer córrer les barriques (botes) ja sigui utilitzant una o dues mans. De resultes s'organitzen curses o circuits i es fan diferents accions al voltant de les botes, com ara saltar per sobre. Realment un espectacle de força, resistència i habilitat.  




I encara ens vam sorprendre amb diferents pràctiques vinculades a la lluita o defensa que ens van recordar les arts marcials. Sota el nom de Combatant's trail i de la mà d'un grup de persones de la República Txeca vam veure exercicis de tir en arc, defensa personal amb barres de fusta i una modalitat ben curiosa de lluita que ens va recordar al paintball però, en aquesta ocasió, substituint les pistoles per arcs i fletxes i, com a única protecció, un casc d'esgrima. 



I per fi des d'Hungria ens van mostrar la complexitat de l'ús del fuet, amb diferents exercicis d'habilitat i punteria (certament una pràctica perillosa si no ets un iniciat!).


 
La trobada també va servir per a contactar amb els organitzadors de Tocatì, festival de jocs i esports tradicionals al carrer que es realitza anualment a Verona, al setembre. Enguany es previst que el país invitat al festival sigui Catalunya i, per aquest motiu, s'han encetat un seguit de gestions per tal que, entre d'altres associacions i entitats lúdiques catalanes, Lo Llaüt hi sigui present donant a conèixer el joc de la trisella.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada