Memòria
ACTIVITATS ASSOCIACIÓ CULTURAL “LO LLAÜT”
PERÍODE OCTUBRE 2015 – NOVEMBRE 2016
 
1.     CALENDARI LO LLAUT 2016. Un any més amb la revista vam adjuntar el calendari fet per Jaume Ferrús Serra.
2.     COL•LABORACIÓ AMB L’IRMU. Hem col•laborat amb l’Institut Ramon Muntaner en el Calendari que aquesta institució elabora i que conté la previsió d’activitats que duen a terme les diferents associacions i entitats de parla catalana. Així el nom d’Ascó hi és representat i recollit en diferents propostes que realitza Lo Llaüt com ara el XVIIIè curs per aprendre a ballar la Jota d’Ascó, la XVI Recuperació del Jocs de Festa al Pla de l’Església per Sant Antoni o la organització del 27è Aplec sardanístic Vila d’Ascó, entre d’altres.
3.     PARTICIPACIÓ A L'ASSEMBLEA DE LA  UNIÓ D'APLECS SARDANISTES DE LES COMARQUES MERIDIONALS DE CATALUNYA. El 6 d’octubre la Dolors Agustí, cap de la Secció Sardanista de Lo Llaüt, va participar a la reunió anual d’Aplecs a Salou. En aquest marc va poder concretar que l'Aplec d’Ascó de l'any vinent se celebrarà el 4 de juliol amb la cobla Reus Jove.
4.     6a FESTA DE LA JOTA DE LA RIBERA D’EBRE. Lo Llaüt va col·laborar en la difusió i dinamització de la 6a Festa de la Jota juntament amb l’entitat Lo Fardell Patxetí qui és qui organitza anualment la festa. Després d’aquestes edicions el 12 d’octubre van participar en la dansada els 16 pobles de la comarca. La Festa de la Jota de la Ribera es va iniciar l’any 2010 amb la dansada de tan sols 6 pobles de la comarca i en la sisena edició celebrada a Móra la Nova en van ser 16 les jotes que s’hi van poder ballar.
5.     IV JORNADA DE LA SOCIETAT D’ONOMÀSTICA I LA VII JORNADA D’ESTUDIS LOCALS I TERRITORIALS CARMEL BIARNÉS. El 17 i 18 d’octubre Móra d’Ebre i Ascó van acollir la IV Jornada de la Societat d’Onomàstica i la VII Jornada d’Estudis Locals i Territorials Carmel Biarnés, essent seguides per una setantena d’estudiosos i gent interessada en aquesta disciplina. En total van ser 3 ponències i 25 comunicacions que van tractar enfocaments molt diversos: toponímia, antroponímia, diactologia, anàlisi i mètodes d’estudi de l’onomàstica... abastant una àrea molt àmplia de la geografia dels Països Catalans, des de Girona fins a València passant pels Pirineus i amb les Terres de l’Ebre com a centre d’interès d’aquestes. Destaquem la ponència i la comunicació dels asconencs:
  • Jordi Ferrús Batiste, professor d’antropologia de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, que va fer un acurat repàs a l’obra de Carmel Biarnés des que s’inicia en l’estudi de l’onomàstica, el 1981 fins al 1990.
-        La toponímia asconenca en l’obra de Carmel Biarnés i Andreu Carranza. Proposta de rutes literàries, Montserrat Ferrús Salvadó
En les mateixes jornades es van fer públics també els guanyadors del VII Premi de Periodisme Carmel Biarnés d’Ascó.
Aquestes jornades van ser organitzades conjuntament pel Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, la Societat d’Onomàstica, l’Associació Cultural La Riuada de Móra d’Ebre l’Associació Cultural lo Llaüt d’Ascó, i que van rebre el suport de l’Institut Ramon Muntaner, Ajuntament de Móra d’Ebre, Ajuntament d’Ascó, Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre, els Serveis Territorials de Cultura de les Terres de l’Ebre amb la col·laboració del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i els ajuntaments de Flix i Ascó.
Aquesta jornada és el resultat de la suma de sinèrgies i complicitats que de fa una colla d’anys acompanyen l’activisme cultural de la regidoria de cultura de l’ajuntament d’Ascó, el CERE i Lo Llaut. Activisme que ha permès ja realitzar, amb aquesta, set edicions:
2009: I Jornada: 400 anys de l’expulsió dels moriscos
2010: Arqueologia
2011: Us deixo a tots lo meu riu com a herència
2012: La petjada del Temple a la Ribera d’Ebre
2013: La jota, sentiment i identitat de l’Ebre
2014: L’empremta de la fe en la identitat personal i col·lectiva
2015: Jornada de la Societat d’Onomàstica
6.     XIII JORNADA D’ETNOLOGIA DE LES TERRES DE L’EBRE. EL TEATRE POPULAR. El 24 d’octubre la Biblioteca Mercè Lleixà de Roquetes va acollir la XIII Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre que enguany s’ha centrat en l’anàlisi del món del teatre. Al llarg de la jornada es van presentar diferents comunicacions amb la participació de Lo Llaüt, amb Josep M. Raduà i Biel Pubill que van fer un repàs a l’activitat teatral asconenca al llarg del segle XX fins arribar a la representació de La barraca de Sant Antoni a Ascó el 2006 i el 2007.
7.     EXPOSICIÓ: CONSTRUINT EL TERRITORI. ARQUITECTURA TRADICIONAL I PAISATGE A CATALUNYA. El divendres 27 de novembre s’inaugurava al Museu Comarcal de Cervera l’exposició “Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya”. L’exposició ha estat ideada des d’un principi com una eina per posar en valor l’arquitectura tradicional catalana en tota la seva diversitat territorial i tipològica. L’associació cultural Lo Llaüt hi va col·laborar aportant informació i cedint fotografies d’Ascó.
8.     TALLER DE JOCS TRADICIONALS A SERÒS. El dissabte 29 de novembre lo Llaüt va dur a terme un matí de jocs tradicionals presentant més d'una quinzena de jocs d'arreu del món d'habilitat, llançament, encert, atzar i estratègia.
9.     TALLER DE JOCS A LA 15a FIRA JOCJOC DE TONA. El diumenge 29 de novembre vam ser presents, un cop més, a la fira JocJoc de Tona duent a terme un taller de construcció de joguines tradicionals a partir de material de l’entorn natural.  A més vam presentar l’exposició Joc a joc de plaça a plaça i també vam tenir ocasió de mostrar els jocs de tauler La corrida del ruquet i Assetjats.
10.  LO LLAÜT COL·LABORA AMB ELS KINTOS. Un any més la nostra associació va col·laborar amb el Kintos facilitant-los un parell de jocs de tauler de La corrida del ruquet i Assetjats per a la Cistella de Nadal.
11.  ASSEMBLEA GENERAL DE SOCIS DE LO LLAÜT. El dissabte 12 de desembre va tenir lloc l'Assemblea General de Socis de Lo Llaüt al local de l'entitat. Es va aprovar la memòria d’activitats del 2015 i el balanç econòmic de la mateixa.
12.  PLANTADA DEL PESSEBRE AL CALVARI. El dissabte 19 de desembre vam dur a terme una nova edició de la plantada del pessebre al Calvari.
13.  LO LLAÜT AL CONGRÉS DE JOCS I ESPORTS TRADICIONALS DE TUNIS. Entre el dissabte 19 i el dimarts 22 de desembre va tenir lloc a la Médiathèque d'Ariana -Tunisie-, el 4ème Rencontre internationale Jeux et sports traditionnels, organitzada per l'Association Tunisienne de sauvegarde des jeux et sports du patrimoine (AJSJSP). Per part de Catalunya l'associació cultural Lo Llaüt, a més de representants del món educatiu, en aquest cas de l'Institut de Flix, van ser-hi presentant la comunicació Les jeux des romains. Une experiénce éducative dans le site archéologique d'Empúries (Els jocs dels romans. Una experiència educativa al jaciment arqueològic d'Empúries) i els jocs de tauler La corrida del ruquet i Assetjats, a més de donar a conèixer la publicació Els jocs en temps dels moriscs.
14.  IV JORNADES D'ESTUDI SOBRE LA FESTA DE SANT ANTONI FORCALL 2016. La Confraria de la Santantonà i l'Ajuntament de Forcall, prenent el relleu de les edicions anteriors (Ascó 2006, Manacor 2009 i Canals 2014), va proposar l’organització de les IV Jornades d'Estudi de la Festa de Sant Antoni, amb el propòsit de treballar en el coneixement de la festa de Sant Antoni així com d’altres manifestacions festives amb components culturals, antropològics i etnològics relacionats a la festa. En aquesta ocasió Lo Llaüt va enviar la comunicació OH! Gent d’Ascó! Escolteu la vida de Santantoni i imiteu-la com pugueu! de Josep M. Raduà i Biel Pubill
15.  XVI CURS DE JOTES. El cap de setmana del 9 i 10 de gener va tenir lloc el setzè curs de jotes organitzat per la nostre entitat. Com cada edició, les mestres balladores van ser la Rosita i la Maria, que van tenir molta participació.
16.  JOCS TRADICIONALS A PLAÇA. Un any més vam tenir un paper protagonista a la Festa de Sant Antoni organitzant la tarda de jocs tradicionals a plaça des de les 16:30 fins a les 18:30 del dissabte 16 de gener. No hi van faltar la tirada de birles, les corrides de pedres i de la forca, la trencada de tupins, la trisella i l’estirada de corda.
17.  LO LLAÜT COL·LABORA AMB ELS QUINTOS. Un cop més els Quintos van ajudar-nos en la realització dels jocs tradicionals, la qual cosa agraïm, i així ho vam fer encomanant-los l’entrega d’un seguit de premis en concepte de consumicions en els concursos i competicions de la corrida de la forca i de la tirada de birles.
18.  UN VIATGE PEL MÓN A TRAVÉS DELS JOCS DE TAULER. En el marc de la festa de Sant Antoni d'Ascó l'associació cultural Lo Llaüt va organitzar una exposició de jocs de tauler d'arreu del món. La mostra recull més de setanta jocs de tauler dels cinc continents que permet fer-se una idea de la riquesa d’aquesta temàtica, tant per la varietat de jocs com pels materials amb què estan fets (cartró, roba, fusta, plàstic...). En motiu de l’exposició es va editar un díptic amb imatges del ric patrimoni lúdic compartit.
19.  SANT ANTONI MOS GUARDO! Lo Llaüt va editar un nou joc de tauler que més enllà de la diversió i el gaudi pretén donar a conèixer tots i cadascun dels elements que particularitzen la festa i pels quals ha estat reconeguda Festa Patrimonial d’Interès Nacional.
20.  ELS GRUPS DE RECERCA LOCAL, AL SOM CULTURA POPULAR. Entre els dies 21 i 24 de gener, l’Ajuntament de Barcelona va organitzar la Mostra del Patrimoni Immaterial a Barcelona Som Cultura Popular, amb l’objectiu de viure la cultura popular en primera persona, explicar-la a l’entorn més proper i dotar-la d’un fons teòric. L’associació cultural Lo Llaüt hi va ser present amb la cessió, a l'Institut Ramon Muntaner, de l’exposició Joc a joc, de plaça a plaça que es va poder veure durant els dies que va durar la Mostra.
21.  L’EXPOSICIÓ JOC A JOC ES PROMOCIONA AL MUSEU NOMADA. L’ajuntament de Barcelona, l’Institut de Cultura i els museus Etnològic de Barcelona i de les Cultures del Món van editar “El museu nòmada”, un llibre de 103 pàgines on es recullen les exposicions temàtiques itinerants del Museu Etnològic de Barcelona així com les del Museu de Cultures del món i, a banda, les exposicions temàtiques itinerants d’entitats i institucions vinculades al patrimoni cultural immaterial, en total 37 referencies a mostres que abracen un ventall variat i ampli de temàtiques de cultura popular i tradicional com ara festivitats, oficis, instruments i música, construccions rurals, teatre, elements festius diversos i, com no podia ser menys, també hi té cabuda els jocs. És en aquest àmbit on es fa referència a la nostra exposició “Joc a joc” que, com sabeu, consta de 7 roll up de 210 x 100 m que cedim a totes aquelles entitats i institucions que ho sol·liciten.
22.  L'IPCITE ES PRESENTA A LA SOCIETAT EBRENCA. Alguns dels primers elements que formen part de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre (IPCITE) van ser relacionats amb la Ribera d’Ebre i concretament d’Ascó gràcies, entre d’altres, a les aportacions i la informació facilitada per Lo Llaüt. Durant la festa de Sant Antoni d’Ascó Lo Llaüt va acompanyar a diversos membres de l’IPCITE facilitant-los dades, contactes i informació sobre la festa.
23.  ASCÓ AL PROGRAMA GENT DEL BARRI DE CANAL 21. Ascó va ser el poble escollit en aquesta nova entrega de Gent del Barri editat per Canal 21 Ebre. El programa, a través d’entrevistes a persones i entitats, acosta l’espectador a la vida de la nostra població. Lo Llaüt hi va participar donant la visió de l’associacionisme cultural de la nostra població.
24.  DIA MUNDIAL DE L’ACTIVITAT FÍSICA. Per a celebrar aquesta diada Lo Llaüt va organitzar el diumenge 10 d’abril una sortida circular des de Mas de Prades, passant per la nova sendera que va cap al camí de les Deveses i retorn per l’antic camí de Sant Jeroni. Un recorregut total d’uns 9 km.
25.  L’EXPOSICIÓ JOCS DE TAULER D’ARREU DEL MÓN VIATJA A FLIX. L’exposició organitzada per Lo Llaüt en el marc de la Festa de Sant Antoni es va poder veure a Flix, per Sant Jordi, entre el 23 d’abril i el 2 de maig a Ca Don Ventura.
26.  9a MOSTRA DE LLIBRES DE LA RIBERA D’EBRE. Vam ser presents en aquesta mostra amb els amics de l’Associació Tothom a Taula, de Flix, mostrant diferents jocs de tauler.
27.  RECERCAT: JORNADA DE CULTURA I RECERCA LOCAL. El cap de setmana del 29 i 30 d’abril i 1 de maig Lo Llaüt va ser present en un nou Recercat. Jornada de Cultura i Recerca Local amb l’exposició de llibres i publicacions. En aquesta ocasió el Recercat es va celebrar a Vic els dies 29 i 30 d'abril i 1 de maig.
28.  XIIè TRADIJOC. Lo Llaüt ha col·laborat un any més en el Tradijoc: trobada d’alumnat de 1r d’ESO de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta per a compartir i practicar jocs tradicionals de les nostres terres. En aquesta edició la trobada es va fer el 26 de maig a Móra d’Ebre.
29.  PUJADA AL PIC DE L’AGUILA. Per Santa Paulina vam organitzar la primera pujada al Pic de l’Aguila.
30.  XIVè JOC A JOC: ELS JOCS DELS MORISCS. El divendres 3 de juny, en col·laboració amb l’escola Sant Miquel, vam organitzar una nova tarda de jocs pels carrers i places de la població. En aquesta ocasió el tema escollit van ser els jocs en temps dels moriscs.
31.  PLANTADA DE L’ARBRE A MAS DE PRADES. Un any més Lo Llaüt, en col·laboració amb regidoria de medi ambient de l’ajuntament d’Ascó, es va organitzar la plantada simbòlica d’arbres per part dels nens i nenes empadronats a Ascó o bé fills o filles d’asconencs nascuts a Ascó.
32.  CURSOS DE SARDANES. La secció sardanista de l’Associació cultural Lo Llaüt, en col·laboració de l’AMPA de l’escola, va oferir un curs de sardanes gratuït adreçat als nens i nenes de cicle mitjà i superior de l’Escola Sant Miquel d’Ascó, i també als pares i mares. El curs es va impartir els divendres 3, 10 i 17 del mes de juny, de 16:30 a 18:00h al gimnàs de l’Escola.
33.  27è APLEC SARDANISTA VILA D’ASCÓ. El dissabte 9 de juliol Ascó va tornar a tenir una cita amb el món sardanista de la mà de l’associació cultural Lo Llaüt que és qui organitza l’aplec.
34.  COLOQUI INTERNACIONAL DE BOLOS I JOCS TRADICIONALS. Del 25 al 29 d’agost Santander va acollir el Col·loqui Internacional de Bolos i Jocs Tradicionals: Conservar emocions, Mantenir la Cultura, dins del programa de commemoració del 75 Aniversari de la constitució de la Federación Cántabra de Bolos i també de la trobada anual de l’Associació Europea de Jocs i Esports Tradicionals de la qual en forma part l’associació cultural Lo Llaüt d’Ascó.
35.  VIIè GELAT I JOCS!!! El dijous 8 de setembre l'associació cultural Lo Llaüt va organitzar la setena edició de Gelat i jocs, una simpàtica iniciativa juganera que, simbòlicament, té per objectiu donar per acabat l'estiu organitzant una nit de jocs per a totes les edats.
36.  7A. LA FESTA DE LA JOTA DE LA RIBERA D’EBRE. La trobada anual, organitzada pel Consell Comarcal riberenc i per l’Associació Lo Fardell Patxetí amb el suport, entre d’altres, de Lo Llaüt va esdevenir un nou èxit de participació comptant en aquesta ocasió amb la xerrada de l’etnòleg Salvador Palomar”.
37.  VIII JORNADA D'ESTUDIS LOCALS I COMARCALS CARMEL BIARNÉS: EL PESSEBRISME EN L'OBRA DE CARMEL BIARNÉS. En aquesta ocasió la jornada va versà sobre el pessebrisme, tema llargament tractat per Carmel Biarnés. La jornada va tenir lloc el 8 d'octubre, organitzada conjuntament pel CERE, l'ajuntament d'Ascó i l'associació cultural Lo LLaüt amb l’objectiu de donar a conèixer la polifacètica obra de l'estudiós Carmel Biarnés. 
38.  1r TORNEIG SOCIAL DE PADEL: El diumenge 6 de novembre organitzàvem el 1r Torneig social de pàdel d’Ascó, amb la participació de 24 inscrits.
39.  CAMINADA A VINEBRE I TAST DE CERVESA: El diumenge 13 de novembre vam organitzar una sortida senderista fins a Vinebre i vam visitar les instal·lacions de l’empresa de cervesa l’Anjub, fent un tast de cervesa.
40.  EXCURSIÓ “CAMINS DE RETIRADA”. Diumenge 20 de novembre vam organitzar una excursió amb sortida des de la Rambla i pujada cap a la Serra de la Fatarella per a fer el recorregut senyalitzat dels darrers espais que van ser escenari de la Batalla de l’Ebre.
41.  GRUP DE JOTES DE LA RIBERA D’EBRE. Durant tot l’any hem anat donant suport al Grup de Jotes fent-ne promoció i participant, alguns membres de l’entitat, en les trobades. El calendari de trobades per aquest 2016/2017 és el següent: 28 d'octubre: Ginestar. Local de la Banda, 18 de novembre: Flix. Col•legi públic, 2 de desembre: Rasquera. Centre Cívic, 16 de desembre: la Torre de l'Espanyol. Sala Ajuntament, Tivissa. Fira de Nadal, 13 de gener: Benissanet. Casal Municipal, 10 de febrer: Riba-roja d'Ebre. Ajuntament, 17 de març: Ascó. Casal Municipal, 7 d'abril: Miravet. Casal Municipal, 21 d'abril:  Móra la Nova, 5 de maig: Vinebre. Sala del Cine, 26 de maig: la Palma. Sala. 9 de juny:Garcia. Casal Municipal. 30 de juny: la Serra d’Almos. Bolera. 8 de juliol: la Palma balla a la plaça. Agost: Darmós
42.   MALPÀS MICROFILMAT. En el marc del conveni amb l’IRMU seguim amb la cessió a aquesta institució dels números de la revista MALPAS que són microfilmats i passen a poder ser consultats, públicament, a través de la xarxa. S’han passat des els números del 89 al 82.
43.  BASES PER A BEQUES. Al més de juny sortien publicades a MALPÀS i a la web de Lo Llaüt les Bases per a beques d’ajuda a publicacions.
44.  LO LLAÜT AL PORTAL DE L’IRMU. Lo Llaüt està al portal de l’IRMU. La nostra presència al portal suposa poder participar activament en projectes més amplis de recerca i investigació que es duen a terme a nivell de Catalunya així com donar màxima difusió del nostre poble i de les nostres iniciatives.
45.  ELS JOCS TRADICIONALS D’ASCÓ AL PORTAL DE L’IRMU. A la web de l’Institut Ramon Muntaner (www.irmu.org) es pot consultar el pòster informatiu i il·lustrat amb els jocs tradicionals que es duen a terme per Sant Antoni, al pla de l’església.
46.  DE LA WEB AL BLOC DE LO LLAÜT. Degut al cost que suposava el manteniment del web vam donar de baixa tant el domini com el servidor del WEB de Lo Llaüt (http://lollaut.com). Tota la informació que estava a la WEB es va passar al bloc:  http://lollaut.blogspot.com que des del 2013 està al dia i en perfecte funcionament.
47.  Al llarg d’aquest període s’ha fet arribar la revista MALPÀS als més de cent socis de l’entitat, i hem estat presents a la revista informant de les activitats dutes a terme.

Aurora Serrano Grau
Secretària de Lo Llaüt


Ascó, 22 de novembre de 2016ACTIVITATS ASSOCIACIÓ CULTURAL “LO LLAÜT”
PERÍODE OCTUBRE 2014 – OCTUBRE 2015

1.    CALENDARI LO LLAUT 2015. Un any més amb la revista vam adjuntar el calendari fet per Jaume Ferrús Serra.
2.    COL•LABORACIÓ AMB L’IRMU. Hem col•laborat amb l’Institut Ramon Muntaner en el Calendari que aquesta institució elabora i que conté la previsió d’activitats que duen a terme les diferents associacions i entitats de parla catalana. Així el nom d’Ascó hi és representat i recollit en diferents propostes que realitza Lo Llaüt com ara el XVIIè curs per aprendre a ballar la Jota d’Ascó, la XV Recuperació del Jocs de Festa al Pla de l’Església per Sant Antoni o la organització del 26è Aplec sardanístic Vila d’Ascó, entre d’altres.
3.    PARTICIPACIÓ A L'ASSEMBLEA DE LA  UNIÓ D'APLECS SARDANISTES DE LES COMARQUES MERIDIONALS DE CATALUNYA. El 6 d’octubre la Dolors Agustí, cap de la Secció Sardanista de Lo Llaüt, va participar a la reunió anual d’Aplecs a Salou. En aquest marc va poder concretar que l'Aplec d’Ascó de l'any vinent se celebrarà el 4 de juliol amb la cobla Reus Jove.
4.    PRESENTACIÓ DEL LLIBRE “ELS JOCS EN LA HISTÒRIA”. El divendres 10 d’octubre, a les 19:30 i a la sala de l’antic Hospital d’Ascó, va tenir lloc la presentació del llibre “Els jocs en la història”, editat per l’Institut Ramon Muntaner. La presentació va anar a càrrec de Carles Barrull i Biel Pubill
5.    VI JORNADA D’ESTUDIS LOCALS I TERRITORIALS CARMEL BIARNÉS: L’empremta de la fe en la identitat personal i col·lectiva. Amb aquest títol vam celebrar el 18 d’octubre, les VI Jornades que porten el nom del nostre estudios, en Carmel Biarnés. Recordem que la jornada és el resultat de la suma de sinèrgies i complicitats que de fa una colla d’anys acompanyen l’activisme cultural de la regidoria de cultura de l’ajuntament d’Ascó, el CERE i Lo Llaut. Activisme que ha permès ja realitzar, amb aquesta, sis edicions:
2009: I Jornada: 400 anys de l’expulsió dels moriscos
2010: Arqueologia
2011: Us deixo a tots lo meu riu com a herència
2012: La petjada del Temple a la Ribera d’Ebre
2013: La jota, sentiment i identitat de l’Ebre
2014: L’empremta de la fe en la identitat personal i col·lectiva
6.    CARPETA AMB ELS GOIGS D’ASCÓ. Aprofitant l’avinentesa de les jornades Carmel Biarnés vam editar un recull amb tots els goigs d’Ascó, al qual en vam afegir un de nova creació, redactat pel mossèn Joan Roig, referit a Sant Antoni.    
7.    SORTIDA AL TORMO  El diumenge 19 d’octubre vam organitzar una sortida a peu per a pujar al Tormo.
8.    XIVè TALLER DE CONSTRUCCIÓ D'INSTRUMENTS PER SANTA CECÍLIA. El dilluns 17 de novembre, en el marc del programa d'actes per a festejar Santa Cecília, Lo Llaüt va dur a terme un nou taller de construcció de joguinetes musicals. Amb aquesta edició ja en són catorze els tallers duts a terme en col·laboració amb l'Escola Municipal de Música d'Ascó.
9.     EXCURSIÓ A LA CREU DE SANTOS. El dissabte 22 de novembre Lo Llaüt va fer una sortida excursionista per conèixer la nostra comarca. L'objectiu va ser un lloc emblemàtic, la Creu de Santos, el punt més alt de la Ribera d'Ebre.
10.  PARTICIPACIÓ A LA FIRA JOC JOC DE TONA. El diumenge 30 de novembre vam dur a terme un nou taller de construcció de joguines populars a la fira del joc alternatiu de Tona i a més, vam seguir donant a conèixer el nostre patrimoni lúdic a través de l’exposició Joc a joc, de plaça a plaça, on es presenta aquesta activitats que anualment fem pels carrers d’Ascó i que té, com a protagonistes, els nens i nenes de l’escola Sant Miquel.
11.  ACTES DE LES JORNADES DE SANT ANTONI A CANALS. A finals de novembre es presentava, a Canals, el llibre d'actes de les III Jornades d'estudi sobre La Festa de Sant Antoni Abat. Recordem que el llibre recull 3 articles sobre la Festa de Sant Antoni a Ascó que van presentar tres membres de Lo Llaüt, i que tracten temes gastronòmics i de devoció de la festa.
12.  ASSEMBLEA GENERAL DE LO LLAÜT. El divendres 12 de desembre vam realitzar l’Assemblea General de Socis que, normativament, ha de celebrar-se anualment. La reunió va tenir lloc al local de l'associació i, després de la lectura de la memòria anual d'activitats es va passar a l'aprovació de l'estat de comptes de l'entitat.
13.  XVII PUJADA AL CALVARI A RENOVAR EL PESSEBRE. Un any més vam pujar al calvari a renovar el pessebre i vam recollir la llibreta amb els records i pensaments dels excursionistes que pugen durant l’any.
14.  XVè CURS DE JOTES. El quinzè curs es va fer el dissabte 10 i el diumenge 11 de gener de 2015 a la sala polivalent del Casal d’Avis Sant Miquel i va esdevenir un èxit, amb un total de 65 participants!
15.  JOCS TRADICIONALS PER SANT ANTONI. El dissabte 17 de gener vam organitzar, un any més, la tarda de jocs tradicionals de plaça, activitat inclosa dins de la programació de la festa d’hivern. Els jocs van ser els mateixos que en les darreres edicions: trencada de tupins, estirada de corda, el joc de la trisella i de la catxapera, les corrides de pedres, i les tirades de birles i caça fardatxo.
16.  LO LLAÜT COL·LABORA AMB ELS QUINTOS. Un cop més els Quintos van ajudar-nos en la realització dels jocs tradicionals, la qual cosa agraïm, i així ho vam fer encomanant-los l’entrega d’un seguit de premis en concepte de consumicions en els concursos i competicions de la corrida de la forca i de la tirada de birles.
17.  ASSISTÈNCIA A LA UNIÓ D’APLECS. La Dolors Agustí, cap de la secció sardanista de Lo Llaüt, va assistir a la reunió d’Aplecs celebrat el passat onze de febrer al centre cívic "El Carrilet" de Reus.
18.  JOCS POPULARS PER SANT JORDI. El 24 d’abril, dins dels actes de les Jornades culturals de l’Institut de Flix, vam col·laborar de nou cedint material de jocs tradicionals.
19.  LO LLAÜT A LA VIII MOSTRA D'ARTS I OFICIS D'ASCÓ. Els dies 2 i 3 de maig Lo Llaüt va ser present a la VIII Mostra d'Arts i Oficis celebrada a Ascó. En aquesta ocasió va anar acompanyada del recentment creat Club Hípic Equus, duent a terme una exposició conjunta de Carros i eines de treball i exposant la mostra itinerant Aigua, formada per 18 plafons (rolls). A més, Lo Llaüt es va fer càrrec de la preparació d'una presentació d'imatges antigues de la nostra vila relacionades amb el món agrari, en particular de les tasques amb animals com els cavalls, rucs i matxos.
20.  TINGUI, FALTI!! EXPOSICIÓ D’ÀLBUMS DE CROMOS. Del 6 al 19 de maig, de 9.00 a 14.00 h, es va poder veure al vestíbul Ajuntament d’Ascó l’exposició de cromos “Tingui! Falti!”, organitzada per l’Institut de Flix i Associació Cultural Lo Llaüt d’Ascó.
21.  XI JORNADA DE CULTURA I DE RECERCA LOCAL. RECERCAT. El 9 i 10 de maig va tenir lloc a Vilafranca del Penedès una nova edició del Recercat. En aquesta ocasió no hi vam poder ser presents però sí que hi van ser les nostres publicacions: els llibres de fotografia de la Galvana i els jocs de tauler La corrida del roquet i Assetjats.
22.  XIè TRADIJOC A GANDESA. El dimecres 13 de maig Gandesa va acollir l'onzena edició de Tradijoc: trobada de jocs tradicionals i populars de l'alumnat de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta que cursa 1r d'ESO. Lo Llaüt va cedir material per a la trobada.
23.  ASSEMBLEA GENERAL DE JUGAJE. Del 22 al 24 de maig vam assistir a Narni a l’Assemblea General de l’Associació Europea de Jocs i Esports Tradicionals. En el marc de la trobada es va presentar el joc de tauler Assetjats: assalt al castell templer d’Ascó.
24.  LONA DE L'AUCA DE JOCS DE LA MAINADA. L'associació cultural Lo Llaüt ha editat una lona (1 x 2 m) amb la coneguda auca de Jocs de la mainada recollida per Joan Amades. Recordem que enguany es commemora el 125è aniversari del naixement d'aquest important etnòleg català. L'auca ha esdevingut ja un recurs interessant per a organitzar tallers i sessions de jocs tradicionals.
25.  JOC A JOC DE PLAÇA A PLAÇA. El divendres 5 de juny va tenir lloc una nova edició del Joc a joc de plaça a plaça, adreçada a l’alumnat de primària del CEIP Sant Miquel d’Ascó i monitoritzat per alumnes de l’institut de Flix. En aquesta ocasió i per tal de commemorar el 125è aniversari del naixement de Joan Amades vam dur a terme jocs recollits per aquest investigador.
26.  LITERARUM. En el marc de la 12a Fira del Llibre Ebrenc i 8a Fira d’Espectacles Literaris celebrada a Móra d’Ebre entre el 5 i 7 de juny vam mostrar les nostres publicacions i, a banda, vam participar en una nova edició de Revistes de temàtica local, amb la revista MALPÀS.
27.  PLANTADA D'ARBRES A SANTA PAULINA. El dissabte 6 de juny ens vam retrobar de nou a Santa Paulina per a celebrar la festivitat i, en el nostre cas, per a dur a terme una nova "Plantada de l'Arbre" adreçada als asconencs del 2014.
28.  26È APLEC DE SARDANES VILA D'ASCÓ. El dissabte 4 de juliol Ascó va tornar a tenir una cita amb el món sardanista de la mà de l’associació cultural Lo Llaüt que organitza l’aplec. 
29.  EXPOSICIÓ ELS JOCS DE LA MAINADA A VIC. Coincidint amb el 125è aniversari del naixement del folklorista Joan Amades i Gelats, l'associació cultural Lo Llaüt i la Cia. de jocs l'Anònima han unit esforços per a dedicar-li una exposició. La mostra, titulada "Els jocs de la mainada", pren com a títol el conegut llibre d'Amades en el qual recull una auca del s. XVII i interpreta les seves vinyetes tot explicant els jocs. La mostra es va poder durant la primera quinzena de juliol a la Universitat de VIC.
30.  VIè GELATIJOCS. El dissabte 5 de setembre va tenir lloc una nova edició de Gelatijocs, a la plaça del Casal.
31.  FESTA DE LA JOTA DE LA RIBERA D’EBRE. El 12 de setembre va tenir lloc a Móra la Nova la 6a Festa de la Jota de la Ribera d’Ebre en la qual Lo Llaüt col·labora en l’organització.
32.  PARTICIPACIÓ A TOCATÌ. Lo Llaüt va ser invitat a participar, entre el 18 i el 20 de setembre, a Tocatì: festival de jocs al carrer que té lloc, anualment, a Verona. El festival, que enguany ha arribat a la seva tretzena edició, ha tingut Catalunya com a país convidat i tot el programa d’activitats s’ha dissenyat al seu voltant! Lo Llaüt hi vam portar l’exposició Els jocs de Joan Amades, realitzada conjuntament amb la Companyia de Jocs l’Anònima i, també l’exposició El joc entre la tradició i la modernitat, editada conjuntament entre INEFC Lleida i l’associació cultural Lo Llaüt d’Ascó.
33.  VII JORNADA D’ESTUDIS LOCALS I TERRITORIALS CARMEL BIARNÉS: L'ONOMÀSTICA DE LA RIBERA D’EBRE. El divendres i dissabte 17 i 18 d’octubre va tenir lloc la setena jornada d’estudis que organitza conjuntament l’Ajuntament d’Ascó, el CERE i Lo Llaüt. Enguany es va modificar una mica el format d’aquestes darreres edicions ja que es va organitzar la jornada conjuntament amb la Societat d’Onomàstica de Catalunya, esdevenint dos dies d’activitats al voltant de la toponímia i l’antroponímia, la qual cosa va fer que comptéssim amb més públic que en altres edicions, prop del centenar d’assistents.
34.  GRUP DE JOTES DE LA RIBERA D’EBRE. Durant tot l’any hem anat donant suport al Grup de Jotes fent-ne promoció i participant, alguns membres de l’entitat, en les trobades. El calendari de trobades d’aquest 2014/2015 va ser el següent: 17 d’octubre: Ginestar. Local de la Banda, 14 de novembre: Benissanet. Casal Municipal, 12 de desembre: Flix. Col•legi públic, 9 de gener: Rasquera. Centre Cívic, 23 de gener: La Torre de l’Espanyol. Ajuntament, 6 de febrer: Riba-roja d'Ebre. Ajuntament, 27 de febrer: Ascó. Casal Municipal, 20 de març: Miravet. Casal Municipal, 10 d'abril: Garcia. Casal Municipal, 24 d'abril: la Palma. Sala, 5 de juny: Vinebre. Sala del Cine, 19 de juny: la Serra d’Almos. Bolera, 3 de juliol: Tivissa. Casal Municipal, agost: Darmós
35.   MALPÀS MICROFILMAT. En el marc del conveni amb l’IRMU seguim amb la cessió a aquesta institució dels números de la revista MALPAS que són microfilmats i passen a poder ser consultats, públicament, a través de la xarxa. S’han passat des els números del 84 al 87.
36.  BASES PER A BEQUES. Al més de juny sortien publicades a MALPÀS i a la web de Lo Llaüt les Bases per a beques d’ajuda a publicacions.
37.  LO LLAÜT AL PORTAL DE L’IRMU. Lo Llaüt està al portal de l’IRMU. La nostra presència al portal suposa poder participar activament en projectes més amplis de recerca i investigació que es duen a terme a nivell de Catalunya així com donar màxima difusió del nostre poble i de les nostres iniciatives.
38.  ELS JOCS TRADICIONALS D’ASCÓ AL PORTAL DE L’IRMU. A la web de l’Institut Ramon Muntaner (www.irmu.org) es pot consultar el pòster informatiu i il·lustrat amb els jocs tradicionals que es duen a terme per Sant Antoni, al pla de l’església.
39.  ACTUALITZADA LA WEB DE LO LLAÜT. Amb la col·laboració de Joan Biarnés s’ha anat mantenint al dia i actualitzada la pàgina de la nostra associació. Us animem a visitar-la i que en doneu la vostra opinió www.lollaut.com
40.  BLOC DE LO LLAÜT. Hem mantingut i es troba actualitat el BLOC de LO LLAUT (http://lollaut.blogspot.com.es/). Aquest bloc té l'objectiu de ser una eina més ràpida i eficaç de cara a informar als socis i públic en general de les activitats que organitzem Lo Llaüt i, també, deixar-ne constància a través de les seves entrades.
41.  Al llarg d’aquest període s’ha fet arribar la revista MALPÀS als més de cent socis de l’entitat, i hem estat presents a la revista informant de les activitats dutes a terme.
 
Ascó, 6 de novembre de 2015ACTIVITATS ASSOCIACIÓ CULTURAL LO LLAÜT
PERÍODE OCTUBRE 2013 – OCTUBRE 2014

1.    CALENDARI LO LLAUT 2014. Un any més amb la revista vam adjuntar el calendari fet per  Jaume Ferrús Serra.

2.    COL•LABORACIÓ AMB L’IRMU. Hem col•laborat amb l’Institut Ramon Muntaner en el Calendari que aquesta institució elabora i que conté la previsió d’activitats que duen a terme les diferents associacions i entitats de parla catalana. Així el nom d’Ascó hi és representat i recollit en diferents propostes que realitza Lo Llaüt com ara el XVIè curs per aprendre a ballar la Jota d’Ascó, la XIV Recuperació del Jocs de Festa al Pla de l’Església per Sant Antoni o la organització del 25è Aplec sardanístic Vila d’Ascó, entre d’altres.

3.    BLOC DE LO LLAÜT. Hem creat el BLOC de LO LLAUT (http://lollaut.blogspot.com.es/). Aquest bloc té l'objectiu de ser una eina més ràpida i eficaç de cara a informar als socis i públic en general de les activitats que organitzem Lo Llaüt i, també, deixar-ne constància a través de les seves entrades.

4.    PARTICIPACIÓ A L'ASSEMBLEA DE LA  UNIÓ D'APLECS SARDANISTES DE LES COMARQUES MERIDIONALS DE CATALUNYA. El diumenge 27/10/2013 es va fer l'Assemblea de la  Unió d'Aplecs Sardanistes de les comarques Meridionals de Catalunya a Riba-roja on la nostra delegada, la Dolors Agustí hi va participar. En el marc de la trobada es va confeccionar el calendari del Aplecs de l'any vinent. El 25é Aplec Vila d'Ascó es celebrarà el 5 de juliol.

5.    JORNADA CARMEL BIARNÉS 2013

6.    PLANTADA DE JOCS A SERÒS. El 24 de novembre va tenir lloc, a la plaça de la vila de Seròs, una nova edició de la Fira de Tardor. Lo Llaüt vam dur a terme un nou taller de Jocs Tradicionals en el qual van poder jugar grans i petits.

7.    TALLERS DE JOGUINES A TONA. El diumenge 1 de desembre va tenir lloc a Tona la tretzena edició de Joc joc, la fira del joc alternatiu. Lo Llaüt hi vam fer un taller de construcció de joguines amb material reciclat. A més, vam seguir donant a conèixer el nostre patrimoni lúdic a través de l’exposició Joc a joc, de plaça a plaça, on es presenta aquesta activitats que anualment fem pels carrers d’Ascó i que té, com a protagonistes, els nens i nenes de l’escola Sant Miquel.

8.    ASSAMBLEA GENERAL DE SOCIS. El divendres 13 de desembre i a la sala polivalent de l’Ajuntament d’Ascó, vam celebrar l’Assemblea General de socis de Lo Llaüt. Durant la reunió es va presentar i aprovar la memòria d’activitats del període octubre 2013–octubre 2014, així com el balanç econòmic.

9.    COL·LOCACIÓ DEL PESSEBRE AL CALVARI. El dissabte 21 de desembre, per setzè any consecutiu, vam pujar al calvari per a renovar el pessebre. Enguany hem estat 24 els asconencs que vam fer cap al calvari, en un dia fresc però molt clar, i les vistes eren extraordinàries.

10.  III JORNADES D’ESTUDI DE LA FESTA DE SANT ANTONI A CANALS. El divendres 10 i el dissabte 11 de gener vam tenir el goig de participar a les III Jornades d'estudi de la Festa de Sant Antoni Abat, celebrades enguany a Canals -València-, i organitzades pels amics de l'associació La Pebrella. Les jornades van començar el divendres per la tarda i van tenir continuïtat fins el dissabte al vespre, en el transcurs de les quals vam poder escoltar interessantíssimes aportacions de destacats ponents que van donar pistes sobre els orígens de la festa de Sant Antoni però també van descriure maneres de veure i viure la festa en nombroses poblacions de la costa peninsular mediterrània. Es preveu que totes les comunicacions presentades es recullin en una nova publicació que s’afegirà a les dues anteriors (les d’Ascó i les de Manacor). Des d’Ascó vam presentar: Un tast a la festa de sant Antoni d’Ascó, M. Lourdes Ambrós Ortíz (Associació cultural Lo Llaüt d’Ascó) i La festa de sant Antoni d’Ascó, la projecció d’una tradició, Biel Pubill Soler i Josep M. Raduà Serra (Associació cultural Lo Llaüt d’Ascó)

11.  LA CORRIDA DEL RUQUET I XAFA-LA! A CANALS. Lo Llaüt va presentar les publicacions més destacades d’aquesta temàtica així com els jocs de la Corrida del ruquet, i el memori Xafa-la!-.

12.  TALLER DE JOTES. El dissabte 11 i diumenge 12 de gener vam organitzar un nou taller de jotes a la sala polivalent del Casal d'Avis. Com ja és tradicional el curs el van impartir la Rosita Monté i la Maria Jornet, i cal dir que enguany va resultar un èxit de participació amb 59 persones apuntades.

13.  JOCS TRADICIONALS PER SANT ANTONI. Dissabte 18 de gener vam organitzar una altra tarda de jocs a plaça, dins del programa de Sant Antoni.

14.  COL·LABORACIÓ AMB LOS QUINTOS. Com ja és habitual un any més hem dut a terme una activitat conjunta amb el Quintos ja que han participat en la dinamització d’alguns dels jocs que presentem per Sant Antoni.

15.  SANT ANTONI, TRADICIÓ I MODERNITAT. Aquesta exposició de Lo Llaüt es va poder veure en el marc de la Festa de Sant Antoni, exposant-se a l’antic Hospital,

16.  PRESENTACIÓ DEL LLIBRE ELS JOCS EN LA HISTÒRIA. L’Institut Ramon Muntaner (IRMU), en el marc dels actes organitzats pel seu desè aniversari, el passat 30 de gener va presentar la publicació “Els Jocs en la Història”, editada conjuntament per l’IRMU, l’Editorial Afers i els Ajuntaments de Móra la Nova i Ascó, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat i la Fundació Mútua Catalana. El llibre, de 433 pàgines, recull trenta-nou articles elaborats per diversos especialistes en jocs tradicionals (antropòlegs, historiadors, mestres d’educació física, educadors, etc.) que mostren la importància d’aquests jocs al llarg de la història. Són articles que ja es van presentar l’any 2012 en el Congrés Internacional "Els jocs en la història" que va tenir lloc a Móra la Nova i a Ascó, coorganitzat, entre d’altres, per l’IRMU, i que ara es recullen en aquest volum. La presentació del llibre va anar a càrrec dels professors Pere Lavega d’INEFC Lleida i de Biel Pubill president de Lo Llaüt.

17.  L’EXPOSICIÓ JOC A JOC DE PLAÇA A PLAÇA A L’IRMU. Des del 20 de gener i fins al 25 de març l’exposició Joc a joc es va poder veure a les instal·lacions de l’Institut Ramon Muntaner, al Mas de la Coixa.

18.  LA DONA PAGESA DE LA GUERRA CIVIL ALS ANYS 60. El divendres 28 de març i de la mà de la Regidoria de Cultura i de Lo Llaüt, la Teresa Castelló va fer la presentació del seu darrer llibre La dona pagesa de la Guerra Civil als anys 60 a les Terres de l’Ebre. A la presentació també hi van participar dos membres de la nostra associació, el Biel Pubill i el Josep M. Raduà, que van fer la ressenya del llibre i en van destacar les característiques.

19.  LO LLAÜT REP AJUTS DE L’IRMU. Lo Llaüt ha rebut un ajut de 300 euros per a l’organització de la VI Jornada d’estudis locals i territorials Carmel Biarnés, dins de la XII Convocatòria d’ajuts que l’Institut Ramon Muntaner preveu per a l’organització de congressos, jornades, cursos i itineraris.

20.  CESSIÓ DE JOCS A LA VIII TROBADA DE LA ZER RIBERA D’EBRE NORD. El passat 25 de març va tenir lloc la vuitena trobada dels nens i nenes de les escoles que formen la ZER “Ribera Nord” a Garcia. Un cop més vam col·laborar amb aquests centres tot cedint materials de joc per a fer carreres de pedres, tirada de birles i altres jocs d’habilitat.

21.  LO LLAÜT AMB EL DIA MUNDIAL DE L’ACTIVITAT FÍSICA. El diumenge 13 d'abril la secció excursionista de Lo Llaüt va fer una sortida a la Serra de Perles, iniciant la marxa des de l'ermita de Santa Paulina i tornant a aquesta després d'haver pujat fins dalt la Serra. D'aquesta manera vam inaugurar el recentment creat tram circular que uneix l'ermita amb el Puig de l'Aguila i baixa cap al Pas de l'Ase per retornar cap a l'ermitori.

22.  TROBADA DE LA ZER MIRAVET-BENISSANET. Lo Llaüt va cedir materials de joc per a la trobada de les escoles de la ZER Miravet-Benissanet celebrada el passat divendres 9 de maig al castell de Miravet.

23.  RECERCAT. JORNADA DE CULTURA I RECERCA LOCAL. Enguany es va celebrar la desena edició del Recercat. Jornada de Cultura i Recerca Local, els actes centrals de la qual es van dur a terme a Barcelona els dies 9, 10 i 11 de maig de 2014. Lo Llaüt hi fou invitat i, enguany de forma especial, donat que una de les sales del Centre d’Arts Santa Mònica va acollir l’exposició Joc a joc de plaça a plaça.

24.  Xè TRADIJOC A BATEA! El 22 de maig va tenir lloc la desena edició de Tradijoc: trobada de jocs tradicionals i populars dels alumnes que cursen 1r d’ESO de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Lo Llaüt un any més va col·laborar en l’organització cedint material i editant en format PDF el dossier de la trobada que podeu descarregar en aquest enllaç:

https://docs.google.com/a/xtec.cat/file/d/0B4BeCGyXZw_AbXhoNlhKeXlMelE/edit

25.  JOC A JOC DE PLAÇA A PLAÇA. El dijous 29 de maig vam organitzar una nova edició del Joc a joc. En aquesta ocasió vam presentar i practicar jocs tradicionals i populars de les nostres terres seguint la filosofia d’aquesta activitat.

26.  PLANTADA DE L’ARBRE A SANTA PAULINA. El dissabte 7 de juny vam organitzar una nova plantada de l’arbre amb els "Quintos 2013".

27.  REUNIÓ DE L’ASSOCIACIÓ EUROPEA DE JOCS. Del divendres 27 al diumenge 29 de juny va tenir lloc a Hospitalet de l'Infant la reunió anual de JUGAJE (Associació Europea de Jocs i Esporta Tradicionals) de la qual en som socis, que va coincidir amb el Festival Europeu de Jocs tradicionals.

28.  APLEC SARANÍSTIC VILA D’ASCÓ. La secció sardanista de la nostra entitat va organitzar el 25è Aplec Sardanista Vila d’Ascó que va resultar un èxit de participació.  

29.  5A FESTA DE LA JOTA DE LA RIBERA D’EBRE Riba-roja d’Ebre va acollir el 13 de setembre al 5a Festa de la Jota de la Ribera d’Ebre, població que commemorava el 20è aniversari de la recuperació de la jota. Lo Llaüt col·labora en fer possible aquesta festa i hi ha diverses persones vinculades a la nostra entitat que hi formen part.

30.  Vè GELAT I JOCS El dissabte 13 de setembre va tenir lloc la cinquena edició de Gelat i Jocs a la plaça del Casal Municipal d'Ascó. L’activitat va reunir, a partir de les 22:00, veïns de totes les edats que van compartir més de dues hores de jocs.

31.  LO LLAÜT AL FESTIVAL INTERNACIONAL DE JOCS DE LLANÇAMENT. Els passats 20 i 21 de setembre va tenir lloc a la petita localitat de Fontaine-Guerin l'onzena edició del Festival internacional de jeux de lancer (festival de jocs de llançament), que també rep el nom de Boulympiades, organitzades per l’associació Jeux, Culture et Traditions d’Anjou. L’associació cultural Lo Llaüt va ser-hi present participant en la trobada i mostrant el patrimoni lúdic de la població.

32.  VI JORNADA D’ESTUDIS LOCALS I TERRITORIALS CARMEL BIARNÉS: L'EMPREMTA DE LA FE EN LA IDENTITAT PERSONAL I COL·LECTIVA El dissabte 18 d’octubre va tenir lloc la sisena jornada d’estudis que organitza conjuntament l’Ajuntament d’Ascó, el CERE i Lo Llaüt. Enguany els actes van iniciar-se a les 10:00 del matí i van durar fins a la tarda donat que hi va haver una missa i un concert de cloenda, participant-hi nombrós públic.

33.  ELS GOIGS D’ASCÓ. Lo Llaüt, junt amb la regidoria de cultura de l’ajuntament d’Ascó, ha editat una carpeta que recull un total de 12 goigs d’Ascó. La carpeta s’ha pogut fer gràcies a la col·laboració de l’estudiós mossèn Joan Roig, d’Ulldemolins, que a partir dels exemplars que vam recollir i documentar des de Lo Llaüt, va acabar de fer la recerca i, a més, en va elaborar dos de nous.

34.  PRESENTACIÓ DEL LLIBRE “ELS JOCS EN LA HISTÒRIA”. El divendres 10 d’octubre es va presentar a la sala de l’antic Hospital d’Ascó el llibre “Els jocs en la història”, editat per l’Institut Ramon Muntaner. La presentació va anar a càrrec de Carles Barrull i Biel Pubill

35.  GRUP DE JOTES DE LA RIBERA D’EBRE. Durant tot l’any hem anat donant suport al Grup de Jotes fent-ne promoció i participant, alguns membres de l’entitat, en les trobades. El calendari ha estat el següent: 31 de gener: Riba-roja d'Ebre. Ajuntament; 14 de febrer: Ascó. Casal Municipal; 28 de febrer: la Torre. Ajuntament; 14 de març: Miravet. Casal Municipal; 4 d'abril: Garcia. Casal Municipal; 2 de maig: Tivissa. Casal Municipal; 23 de maig: Vinebre. Sala del Cine; 6 de juny: la Serra d’Almos; 14 de juliol: Rasquera. Centre Cívic; 1 d’agost: Darmós.

36.  MALPÀS MICROFILMAT. En el marc del conveni amb l’IRMU hem cedit a aquesta institució fins al número 75 de MALPAS que són microfilmats i passaran a poder ser consultats, públicament, a través de la xarxa.

37.  BASES PER A BEQUES. Al més de juny sortien publicades a MALPÀS i a la web de Lo Llaüt les Bases per a beques d’ajuda a publicacions.

38.  LO LLAÜT AL PORTAL DE L’IRMU. Lo Llaüt està al portal de l’IRMU. La nostra presència al portal suposa poder participar activament en projectes més amplis de recerca i investigació que es duen a terme a nivell de Catalunya així com donar màxima difusió del nostre poble i de les nostres iniciatives.

39.  ELS JOCS TRADICIONALS D’ASCÓ AL PORTAL DE L’IRMU. A la web de l’Institut Ramon Muntaner (www.irmu.org) es pot consultar el pòster informatiu i il·lustrat amb els jocs tradicionals que es duen a terme per Sant Antoni, al pla de l’església.

40.  ACTUALITZADA LA WEB DE LO LLAÜT. Amb la col·laboració de Joan Biarnés s’ha anat mantenint al dia i actualitzada la pàgina de la nostra associació. Us animem a visitar-la i que en doneu la vostra opinió www.lollaut.com

41.  Al llarg d’aquest període s’ha fet arribar la revista MALPÀS als més de cent socis de l’entitat, i hem estat presents a la revista informant de les activitats dutes a terme.

Ascó, 15 d’octubre de 2014

Cap comentari:

Publica un comentari