Memòria

ACTIVITATS ASSOCIACIÓ CULTURAL “LO LLAÜT”
PERÍODE OCTUBRE 2018 – OCTUBRE 2019

Com veureu, el nombre total d’activitats en aquests període ha estat impressionant. Del volum d’actuacions, la quantitat i diversitat de gent a la qual van adreçades i la qualitat d’aquestes en fem un balanç totalment positiu. Això ens engresca a continuar endavant amb la nostra activitat conscients, però, que cal més efectius humans per dur a terme aquestes iniciatives basades en el voluntariat i que restem oberts, és clar, als suggeriments i crítiques positives i a la participació i col·laboració de tots els asconencs que vulguin formar part de Lo Llaüt.

1.     CALENDARI LO LLAUT 2019. Un any més amb la revista vam adjuntar el calendari fet per Jaume Ferrús Serra.

2.     COL•LABORACIÓ AMB L’IRMU. Hem col•laborat amb l’Institut Ramon Muntaner en el Calendari que aquesta institució elabora i que conté la previsió d’activitats que duen a terme les diferents associacions i entitats de parla catalana. Així el nom d’Ascó hi és representat gràcies a diferents propostes que realitza Lo Llaüt com ara el XXIè curs per aprendre a ballar la Jota d’Ascó, la XIX Recuperació del Jocs de Festa al Pla de l’Església per Sant Antoni o l’organització de l’Aplec sardanístic Vila d’Ascó, entre d’altres.

3.     JORNADA CARMEL BIARNÉS 2011: US DEIXO A TOTS LO MEU RIU COM A HERÈNCIA. Celebrada el 6 d’octubre i que va centrar-se en l’obra periodística de Carmel.

4.     LO RIU COM A HERENCIA, ACTES DE LES X JORNADA CARMEL BIARNÉS. El dissabte 6 d'octubre i en el marc de la X Jornada d'Estudis Locals i Territorials Carmel Biarnés es va presentar la publicació Lo riu com a herència, un recull on s'apleguen les ponències que s’han presentat en aquestes edicions, on destacats investigadors i especialistes han fet valuoses aportacions en els camps que d’una manera o altra havia tractat Carmel Biarnés al llarg de la seva trajectòria. 

5.     LO LLAÜT FINALISTA DELS PREMIS SIRGA D’OR: L'Associació Cultural Lo Llaüt d'Ascó va ser finalista, juntament amb l’Associació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari Industrial-Museu del Ferrocarril de Móra la Nova i l'Associació Cultural La Cana de Flix, del premi Sirga d'Or en la categoria entitat, que concedeix el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre a partir de l'elecció que en fan els socis del CERE.

6.     EXPOSICIÓ: 100 NÚMEROS DE MALPÀS, 25 ANYS DE RECORREGUT. Des del 19 de desembre es va poder veure l’exposició “100 números de MALPÀS, 15 anys de recorregut” al vestíbul de l’escola Sant Miquel d’Ascó. Es tracta d’una exposició de tres vitrines que mostren la totalitat de les 100 revistes MALPÀS editades des del 1992.

7.     21è RENOVACIÓ DEL PESSEBRE DEL CALVARI. El dissabte 22 de desembre vam tornar a fer la ja tradicional sortida al Calvari per tal de renovar el pessebre.  La participació va ser un èxit! Hi vam pujar més de 40 asconencs de totes les edats.

8.     TAST DE CERVESA NADALENC. El dissabte 22 de desembre vam organitzar una sortida a Vinebre per a fer un tast de cervesa a l'empresa l'Anjub i, a la tarda, visitar la magnífica casa de Ca don Joan. Vam assistir-hi 20 persones que vam gaudir d'ambdues activitats.

9.     SORTIDA AL TEATRE: EL PETIT PRINCEP. Diumenge 23 vam organitzar una sortida a Barcelona per anar al teatre a veure el musical: El petit Príncep. Hi vam participar 58 persones que vam gaudir d'un matí per a visitar lliurament la ciutat comtal i a la tarda assistir al musical..

10.  EL RETALLABLE DE LA FESTA DE SANT ANTONI D’ASCÓ. La Festa de Sant Antoni d'Ascó segueix generant productes per a donar-la a conèixer i fer-ne difusió. Recordem que anys enrere es va editar el joc de memòria Xafa-la!, al qual van seguir els jocs de tauler La corrida de Sant Antoni -amb dinàmica semblant al joc de l'oca- i Sant Antoni mos guardo! -amb dinàmica semblant al joc de les escales i les serps-. En aquesta ocasió vam editar un retallable de la festa, un conjunt de 4 làmines de retallables, amb dibuixos ben detallats i simpàtics fets per l'asconenc Jaume Ferrús i Serra, que mostren diferents escenaris cabdals de la Festa de Sant Antoni d'Ascó que, recordem-ho, fou declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional. 

11.  XIX CURS DE JOTES A L’ESCOLA SANT MIQUEL. Després de dinou edicions del curs de jotes previ a la Festa de Sant Antoni enguany vam optar per modificar el format d’organització duent el curs a l’escola Sant Miquel i assegurar, així, que tots els nens i nenes de l’escola aprenien i ballaven la nostra jota.

12.  ORGANITZACIÓ DE LA TARDA DE JOCS DE SANT ANTONI. Lo Llaüt va ser l’encarregat d'organitzar un any més la tarda de jocs tradicionals de la festa de Sant Antoni. 

13.  LO LLAÜT COL·LABORA AMB ELS KINTOS. Un any més la nostra associació va col·laborar amb el Kintos facilitant-los un parell de jocs de tauler de La corrida del ruquet i Assetjats per a la Cistella de Nadal.

14.  ASSISTÈNCIA A L'ASSEMBLA EXTRAORDINÀRIA DE LA FEDERACIÓ SARDANISTA DE LES COMARQUES MERIDIONALS. El dissabte 2 de febrer la nostra cap de secció sardanista, la Dolors Agustí, va participar a l'assembla extraordinària de la federació sardanista de les comarques meridionals que va tenir lloc a Reus.

15.  LES CONFERÈNCIES SOBRE 'CONÈIXER LA RIBERA D'EBRE” A ASCÓ. Col·laborant un cop més amb el CERE vam donar suport a la xerrada que va tenir lloc a la sala d’actes de l’Ajuntament el 27 de març, a les 19,30 hores, a càrrec del geòleg Alvaro Arasa, que tractarà sobre la formació del Riu Ebre.

16.  REUNIÓ D’HIVERN DEL CONSELL DE L’AEJeST. El cap de setmana del 29 al 31 de març Biel Pubill, com a membre de la Junta de l’Associació Europea de Jocs i Esports Tradicionals de la qual Lo Llaüt n’és membre, va assistir a la reunió d’hivern celebrada a Cangas del Narcea. Coincidint amb l’esmentada trobada va presenta una comunicació al congrés internacional “El xuegu tradicional güei: vixilancia, proyeición ya utilidá social”, on s’explica l’organització del projecte Tradijoc en el qual, com sabeu, Lo Llaüt també hi col·labora en cada edició.

17.  SANT JORDI PETIT! TALLER DE MANUALITATS I JOCS. Per Sant Jordi i per segon any vam fer-nos càrrec de dinamitzar una tarda de jocs i tallers de manualitats a la plaça de l’església.

18.  CONTES DE CASA. Per tercer any consecutiu, vam dur a terme una nova sessió dels “contes de casa” a l’escola Sant Miquel i a la llar d’infants Vailets a partir de contes d’autors locals o del territori, juntament amb l’AMPA, durant la setmana cultural.

19.  CESSIÓ DE JOCS TRADICIONALS A L’INSTITUT DE FLIX. A l’abril és tradicional realitzar jocs tradicionals. Vam col·laborar un any més amb l’institut cedint material per a dur a terme jocs tradicionals.

20.  LO LLAÜT AL VI ENCUENTRO INTERNACIONAL DE JUEGOS RIBERA DEL DUERO. Del 26 al 28 d'abril vam participar al VI Encuentro Internacional de Juegos Tradicionales Ribera del Duero que va tenir lloc a Aranda de Duero, organitzat per l'associació cultural La Tanguilla d'aquella localitat. 

21.  PRESENTS A LA 15a EDICIÓ DEL RECERCAT. Vam ser presents a la 15a. edició del Recercat que va tenir lloc els dies 3, 4 i 5 de maig a Cervera, Capital de la Cultura Catalana 2019.

22.  PARTICIPACIÓ A LA CAMPANYA LET'S CLEAN UP EUROPE. Per segon any consecutiu hem participat a la campanya Let’s Clean Up Europe, en aquesta ocasió duent una acció directa de neteja al marge esquerra de l’Ebre, tot just a la zona de davall del pont i seguint cap al pas de barca.

23.  PRESENTACIÓ DEL LLIBRE QUINA CANYA! JOGUINETES. El divendres 17 de maig vam presentar la nova publicació de Lo Llaüt Quina canya! Joguinetes, de Miqui Jiménez i Biel Pubill. Es tracta d’un llibre pràctic, molts visual i il·lustrat que mostra com fer, pas a pas, fins a seixanta joguinetes i instruments populars i tradicionals de canya. Trobareu més informació en un article a part.

24.  DIVERSES PRESENTACIONS DE QUINA CANYA ARREU: En nom de Lo Llaüt hem fet la presentació del llibre Quina canya! Joguinetes a nombroses localitats d’arreu: Aranda de Duero, Museu de Joguines de Figueres, Biblioteca Municipal de Terrassa, a les escoles de Flix, Ascó i Miravet...

25.  TALLER DE CONSTRUCCIÓ DE JOGUINES DE CANYA. Conjuntament amb l’AMPA de l’escola Sant Miquel hem dut a terme dos tallers de construcció de joguines i instruments populars de canya els divendres 10 i 17 de maig, amb 6è i 5è de primària respectivament.

26.  TRADIJOC. EL BAGUL DELS JOCS TRADICIONALS/THE CHEST OF TRADIGAMES. Vam editar el recull de jocs: Tradijoc. El bagul dels jocs tradicionals/The chest of tradigames –recull de 25 jocs tradicionals de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta que s'han aplegat durant les quinze edicions que s'està organitzant la jornada TRADIJOC (trobada d'alumnes de 1r d'ESO de les comarques de la Terra Alta i Ribera d'Ebre).

27.  XVII JOC A JOC DE PLAÇA A PLAÇA. ELS JOCS DE JOAN AMADES. A finals de maig vam organitzar una nova trobada de jocs amb els nens i nenes de cicle superior de l’escola Sant Miquel pels carrers i places del poble.

28.  LO LLAÜT A LA 2a MOSTRA FRIKS. Vam participar a la 2a Mostra Fricks que organitza l'associació flixanca Tothom a taula. En aquesta ocasió Lo Llaüt va presentar el llibre Quina canya! Joguinetes.

29.  PRESENTACIONS A LA FIRA DEL LLIBRE I AUTORS EBRENCS. Del 30 de maig al 2 de juny es va celebrar a Móra d’Ebre la 16a. Fira del Llibre Ebrenc i l’11a. Fira Litterarum d’espectacles literaris. La fira va acollir presentacions de llibres d’una trentena d’autors ebrencs –entre aquests les darreres dues publicacions de Lo Llaüt: Lo meu riu com a herència i Quina canya! Joguinetes.

30.  XIa PLANTADA DE L’ARBRE A SANTA PAULINA. Dissabte 1 de juny, i com cada any, es va fer la Plantada de l’Arbre a l’Ermita de Santa Paulina pels nadons d’Ascó nascuts el 2018. Aquest any es van reunir 19 nadons amb les seves famílies i es va plantar un Arbocer o també conegut com a Cirerer de Pastor.

31.  DINAMITZACIÓ DE JOCS EN FAVOR DEL CEE JERONI DE MORAGAS. Per segon any, el 8 juny a Corbera Ebre, vam col·laborar a la jornada "Sense límits" a favor del CEE Jeroni de Moragas. Vam fer un taller de jocs per a totes les edats.

32.  APLEC SARDANISTA VILA D'ASCÓ. El passat 6 de juliol la secció sardanista de Lo Llaüt va organitza de nou l’Aplec Sardanista Vila d’Ascó.

33.  Xè GELAT I JOCS. El dimarts 10 de setembre vam organitzar una nova edició de Gelat i jocs a la plaça del Casal Municipal.

34.  LA FESTA DE LA JOTA: El 15 de setembre vam participar de nou en la Festa de la Jota de la Ribera d’Ebre.

35.  SORTIDA VIA VERDA. El 28 de setembre vam recuperar una de les activitats que, amb el Club Ciclista, ens va caracteritzar durant molts anys, la sortida amb bicicleta per la Via Verda des de Cretes fins a l’estació de tren de Pinell de Brai. 

36.  XI JORNADA D’ESTUDIS LOCAS I COMARCALS CARMEL BIARNÉS. Enguany, sota el títol “El parlar de Carmel Biarnés”, va tenir lloc aquesta edició el dissabte 5 d’octubre, i va comptar amb la participació com a ponents del Doctor Pere Navarro, la filòloga Olga Cubells i l’estudiós local Felip Fucho.

37.  MALPÀS MICROFILMAT. En el marc del conveni amb l’IRMU seguim amb la cessió a aquesta institució dels números de la revista MALPAS que són microfilmats i passen a poder ser consultats, públicament, a través de la xarxa.

38.  BLOC DE LO LLAÜT. Tota la informació de la nostra entitat l’hem posat al dia al bloc http://www.lollaut.org

39.  LO LLAÜT I INSTAGRAM. L’Eva Fernández s’ha fet càrrec de mantenir actualitzat aquest mitjà tecnològic.

40.  BASES PER A BEQUES. Al més de juny sortien publicades a MALPÀS i a la web de Lo Llaüt les Bases per a beques d’ajuda a publicacions.

41.  LO LLAÜT AL PORTAL DE L’IRMU. Lo Llaüt està al portal de l’IRMU. La nostra presència al portal suposa poder participar activament en projectes més amplis de recerca i investigació que es duen a terme a nivell de Catalunya així com donar màxima difusió del nostre poble i de les nostres iniciatives.

42.  Al llarg d’aquest període s’ha fet arribar la revista MALPÀS als socis de l’entitat, i hem estat presents a la revista informant de les activitats dutes a terme.

Biel Pubill Soler

Secretari de Lo Llaüt

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada