dilluns, 13 de gener del 2014

III Jornades d'estudi de la Festa de Sant Antoni Abat

El divendres 10 i el dissabte 11 vam tenir el goig de participar a les III Jornades d'estudi de la Festa de Sant Antoni Abat, celebrades enguany a Canals -València-, i organitzades pels amics de l'associació La Pebrella.
Les jornades van començar el divendres per la tarda i van tenir continuïtat fins el dissabte al vespre, en el transcurs de les quals vam poder escoltar interessantíssimes aportacions de destacats ponents que van donar pistes sobre els orígens de la festa de Sant Antoni però també van descriure maneres de veure i viure la festa en nombroses poblacions de la costa peninsular mediterrània.
 

Tot i que no es van poder llegir totes les comunicacions, sí que es preveu que aquestes es recullin en una nova publicació que s’afegirà a les dues anteriors (les d’Ascó i les de Manacor). El recull definitiu ha de comptar amb els següents articles:  

La festa de sant Antoni a Xalò, Jaume Noguera Mengual
Sant Antoni Abat i l’Alforí. La devoció, la iconografia i la festa, Tomás F. Bordera i Bordera
La festa de sant Antoni d’Ontinyent. Passat, present i futur. Jesús Bordera Revert
Montesa i sant Antoni: unes notícies de llurs relacions, Josep Cerdà i Ballester
Sant Antoni Abat: titular de la parròquia o patró titular, Joana Victoria Bonnin Bonnin
El fet musical religiós en la festa de sant Antoni Abat a Canals. Una mirada contemporània. Alicia Arnau i Aparicio
La fiesta de san Antón en Alcublas: un ejemplo de fiesta viva, José Luis Alcaide Verdés (associación cultural las Alcublas)
La festa de sant Antoni a Otos, Daniel Alfonso
Un tast a la festa de sant Antoni d’Ascó, M. Lourdes Ambrós Ortíz (Associació cultural Lo Llaüt d’Ascó)
La festa de sant Antoni d’Ascó, la projecció d’una tradició, Biel Pubill Soler i Josep M. Raduà Serra (Associació cultural Lo Llaüt d’Ascó)
La festa de sant Antoni a la Safor, Josep Enric Gonga
Passat, present i futur de la festa de sant Antoni a Canals. L’evolució de la festa; continuïtats i transformacions, Francesc Real Vallés
La fiesta de san Antón en Enguera, Miguel Mas
Tradició i valors en la festa a sant Antoni Abat en Canals. Tere Castelló Arnau
Els parells a la festa de sant Antoni de Canals, Francesc Tormo Mejias
El menjar i la comensalitat a la festa de sant Antoni Abat de Canals, Francesc Tormo Mejias
Les festes de sant Antoni Abat a la província de València, Verònica Gisbert
La festa de sant Antoni a Forcall, Juan M. Segura Ferrer i Joaquin Segura Ferrer
Els animals en general i els cavalls, en particular, en la festivitat de sant Antoni Abat de Canals com a recurs turístic. Antoni Vicent Pérez Arnau i Llum Pérez Arnau
Gastronomia, festa i turisme: un exemple per dignificar la festa de sant Antoni i promocionar el poble de Canals, Antoni Vicent Pérez Arnau i Llum Pérez Arnau
Tres sant Antoni i un quart, Henri Bouché
El teatre de sant Antoni al nord de la província de Castelló, Alvar Monferrer
La festa de sant Antoni a Albaida, Vicent Terol Reig
La festa de sant Antoni a Alcàntera de Xúquer, Vicent García Durá 


A banda de la part més acadèmica de les jornades, val a destacar la visita que vam fer a la preparació de la monumental foguera que es fa a Canals en honor al Sant i que enguany feia més de 15 metres d’alçada; així com les instal·lacions paral·leles a la jornada com van ser una exposició amb fotografies de la festa a Forcall, Canals i Ascó, entre d’altres, a més d’una taula amb les publicacions més destacades d’aquesta temàtica –Lo Llaüt hi va exposar, també, el joc de la Corrida del ruquet, i el memori Xafa-la!-.

 
Entre els fets més importants que podem destacar de les jornades, a banda de les comunicacions abans esmentades, és remarcar l’interès que hi ha per a conèixer i promocionar la festa de Sant Antoni arreu dels pobles dels Països Catalans, bona prova d’aquest fet és que els amics del Forcall ja han pres el testimoni per a organitzar, en un futur no gaire llunyà, les que han de ser quartes jornades d’estudi de la festa.
Des d’aquest bloc aprofitem per felicitar la magnífica organització de les jornades, la fantàstic i entranyable recepció que vam rebre per part dels organitzadors, i destacar el treball de coordinació que ha dut a terme en Francesc Tormo, de La Pebrella.

2 comentaris:

  1. Hola companys:
    En primer lloc agrair la vostra acollida. No ens vam acomiadar, perquè volíem arribar per a la festa de Forcall i diumenge teníem la presentació del programa, cartell i pàgina web.
    Coincideixo en allò de l'interès dels pobles dels Països Catalans per la festa en honor de Sant Antoni Abat.
    També coincideixo en la magnífica acollida de la gent de Canals en general, i en particular agrair-li a Francesc Tormo el seu ingent treball.
    Gràcies per l'ajut, de segur que serà benvingut.
    Fins Aviat.
    Ximo

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies a vosaltres per la generosa col.laboració.
    Francesc Tormo

    ResponElimina