dilluns, 26 d’octubre del 2015

XIII Jornada d'Etnologia de les Terres de l'Ebre. El teatre popular.


 
El passat 24 doctubre la Biblioteca Mercè Lleixà de Roquetes va acollir la XIII Jornada dEtnologia de les Terres de lEbre que enguany sha centrat en lanàlisi del món del teatre.
 
 
Malgrat que la jornada no compta amb gaire assistència de públic sí que va esdevenir un agradable lloc de retrobament entre membres de diferents col·lectius i entitats culturals de les nostres comarques, alhora que va permetre donar una interessant ullada a aquest rama artística. Particularment interessant va resultar la conferència marc, feta per Raul Sanchís de lURV, amb el títol Entremesos i balls parlats a les comarques de l’Ebre, el Maestrat i els Ports. Apunts historiogràfics per a una visió retrospectiva, que va permetre situar lactivitat teatral en el seu context en la història, en particular centrant lanàlisi a la zona del Montsià i nord de Castelló.
 

Al llarg de la jornada es van presentar diferents comunicacions entre les que destaquem Els pastorets de Joan Moreira, a cura del músic Joan F. Vidal i del director teatral Xavi Aragó; El romanço i la interpretació de la Samaritana de Flix, del mestre flixanco Frances R. Visa una xerrada realment molt metòdica, dinàmica i interessant-; La recreació del casament rial de Gandesa, el 1319, a cura del gandesà marc Jornet, del Grup de teatre La Farsa de Gandesa ens han quedat les ganes danar, lany vinent, a veure aquesta representació!-; Viatge al passat planer”. Escenografies de la vida tradicional a Santa Bàrbara, a cura de Màrius Pont, del Centre d’Estudis Planer, que va mostrar-nos una altra manera de conèixer i reconèixer el patrimoni a partir de la dramatització o representació teatral.
Per part de Lo Llaüt, en Josep M. Raduà i Biel Pubill van fer un repàs a l’activitat teatral asconenca al llarg del segle XX fins arribar a la representació de La barraca de Sant Antoni a Ascó el 2006 i el 2007.
Esperem que en breu es puguin publicar aquestes comunicacions per tal de disposar de més materials que basteixen la nostra cultura, el nostre patrimoni.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada