dimarts, 6 de febrer del 2018

En prestec l'exposició del 125è Aniversari del ferrocarril a Ascó

A disposició dels centres d’estudis l’exposició commemorativa del 125 Aniversari del tram ferroviari entre Móra la Nova i Faió 06/02/2018 

L’Associació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial de Móra la Nova - APPFI, entitat que gestiona el Museu del Ferrocarril situat en aquella localitat (www.museuferrocarril.org), amb el suport dels Ajuntaments de Móra la Nova, Garcia, Vinebre, Ascó, Flix, Riba-roja d’Ebre i Faió, han estat els promotors de l’exposició “125 Aniversari del tram ferroviari entre Móra la Nova i Faió (1892-2017)”. La idea va sorgir d’una proposta de l’Associació Cultural Lo Llaüt d’Ascó al Museu del Ferrocarril i també  ha comptat per al seu desenvolupament amb la col·laboració de diverses entitats i estudiosos dels municipis implicats.

L’exposició consta d’un total de tretze panells desplegables de 85x200 cm a través dels quals es va desgranant la història d’aquest tram ferroviari inclòs dins la Línia dels Directes que uneix Barcelona i Madrid. A cada poble se li dediquen un, dos o tres panells en funció de la informació que s’ha pogut recollir. Així, a banda de donar una pinzellada sobre l’arribada del tren a aquests municipis, també s’explica l’impacte que hi va tenir, els diferents llocs de treball que va generar, les implantacions industrials que va atreure o noticies curioses relacionades amb el tren en aquests pobles.

Els textos es complementen amb fotografies històriques que permeten rememorar imatges de les estacions, els trens de vapor, les professions ferroviàries, les infrastructures com túnels i ponts, així com moments rellevants com ara el pas de Francesc Macià a l’anada i tornada d’anar a negociar l’Estatut o la Guerra Civil i el seu impacte sobre la línia de tren.

Un cop l’exposició ja ha passat pels set municipis que creua aquest tram ferroviari, ara resta a disposició de totes les entitats, organismes o institucions que la vulguin allotjar. Només cal fer-se càrrec del transport per la recollida i el retorn de l’exposició. Per a més informació: promocio@museuferrocarril.org.

Imatge: Estació de Móra la Nova cap a l’any 1900. Arxiu APPFI.
Trobareu més informació en aquest enllaç.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada