dissabte, 2 de juny del 2018

XVIè Joc a joc: Els jocs en temps dels moriscs


La setzena edició de Joc a joc de plaça a plaça, dedicada enguany als Jocs en temps dels moriscs, va acabar amb una divertida estirada de corda dels participants.
L'alumnat de 5è i 6è de primària de l'escola Sant Miquel d'Ascó van ser els protagonistes, un any més, d'aquesta iniciativa iniciada per Lo Llaüt ara ja fa setze anys i que des d'un primer moment ha comptat amb la complicitat dels mestres de l'escola, i amb la col·laboració i ajut inestimable dels nois i noies que cursen 1r d'ESO de l'Institut de Flix que fan de monitors i dinamitzen els jocs.
Puntuals a la cita vam iniciar el recorregut pels carrers i places del nucli antic d'Ascó sortint des del Pla de l'Església. En cada joc proposada els 26 alumnes anaven organitzant-se en grups més grans o més petits, depenent de l'activitat proposada. La primera d'aquestes va ser una curiosa cursa -la cursa de la canya o "cavallets de canya"- des de Ca Estisora fins a la baixada del Carrer Baijunca.
A la baixada de Baijunca vam establir dos zones de joc. En una vam posar a prova la nostra habilitat fent rodar les rebellugues i saltant a la corda.
A l'altra zona vam practicar un joc ben antic anomenat joca, i que ens pot recordar l'hoquei actual. Tanmateix antigament el joc es duia a terme en carrers, esplanades o camps d'herba ben extensos.
D'aquests racons vam passar a l'atractiva zona de Cal Cavallé. L'espai és ideal per a escenificar qualsevol acció ambientada a l'època morisca. Aquí l'alumnat que va a l'institut a Flix va tenir feina per tal d'explicar ràpidament els jocs. Entre els molts jocs de taula practicats en aquells temps vam escollir el de l'alquerc donat que té similituds a les dames i que és fàcil d'entendre.
Simultàniament altres xiquets i xiquetes jugaven als voltants del casalici. Aquí van practicar dos jocs de punteria. D'una banda el flèndit de patacons:
I per altra una mena de joc de punteria similar a les birles però, en aquest cas, s'utilitza material de l'entorn natural com és troncs de pi o fusta d'alzina. 
Val a dir que amb aquests jocs l'alumnat ja va començar a jugar-se els patacons que, prèviament i a l'escola, havien tingut cura de preparar. Enguany ens van sorprendre un grupet de nenes que mostraven orgulloses la seva caixa metàl·lica plena de patacons. Tot un tresor!!!!
Amb aquests patacons, entre d'altres, també es pot jugar a la porteta.
Vam escollir el perxe de Cal Cavallé per a jugar a la "canalera o la pendent". Realment a l'època dels moriscs no podem saber si jugaven amb una canalera però sí que és cert que el joc de la pendent, deixant anar nous, era practicat ja en època de l'antiga Roma.
A la zona enjardinada es va jugar a la planta de l'església i al tupí de nous.
I per fi, van poder practicar el tir amb arc!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada