dilluns, 21 de gener del 2019

Una plaça de jocs tradicionals per Sant Antoni


L'associació cultural Lo Llaüt és l'encarregada d'organitzar, any rere any, una tarda de jocs tradicionals. Un cop més han tret a plaça aquells jocs, juguesques i diversions d'abans, senzilles si es vol, però que donen caliu a la festa i permeten participar-hi tothom, grans i xics, sense distinció. 
En tots aquests anys, d'ençà el 2000, un dels jocs més visuals i atractius és el de la corrida de la forca o de les cintes. El jugador, muntat dalt d'un ruquet, ha d'intentar fer passar alguna de les puntes d'una forca per les arnelles que pengen de les cintes.
Les corrides de pedres o del cabàs són una altra de les competicions més vistoses i participatives. Els concursants han de recollir, una a una, les pedres que hi ha alineades al terra i dur-les al cabàs sense que surtin.
Un clàssic és, també, les trencades de tupins. Enguany se'n van trencar setanta!!!

I un altre dels jocs que no poden faltar és la tirada de birles que, des de fa una colla d'anys són especialment seguides per la joventut que se concentra al voltant dels tiradors, fent pressió, rient les errades i lloant els encerts dels jugadors. Realment és un dels espais màgics de la plaça mentre dura la competició al voltant de dues hores. 

Pels més petits sempre hi proposem el joc de la catxapera -cal introduir unes pilotetes per dins d'uns forats practicats a la fusta- i també el joc de la "coa del ruquet", en el qual cal encertar unes anelles en les cues d'uns suposats ruquets. 

I segurament és el caça fardatxo el joc on es pot comprovar més com interactuem les persones, com ens relacionem i com compartim. Els joves fan picabaralla a veure qui és millor mentre els avis recorden temps passats tot ensenyant als nets.
Enguany, un cop més, Lo Llaüt ha fet del Fossar Vell, davant la Casa 1 d'Octubre, una plaça de jocs que ja envejaria el vell Pieter Bruegel!!!
I per acabar-ho d'adobar, un cop més, no podia faltar l'estirada de corda entre casats/des i ajuntats/des contra solters/eres, o contra nens i nenes, i joves i joves... tot sota l'atenta mirada de Sant Pere Màrtir Sans d'Ascó!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada