dilluns, 18 de gener del 2016

Un viatge pel món a través dels jocs de tauler



Des del passat divendres 15 i fins al diumenge 24 es pot veure, a la Sala d'exposicions de l'Antic Hospital d'Ascó, la mostra Un viatge pel món a través dels jocs de tauler. Es tracta d'una col·lecció de més de setanta jocs de tauler de 23 països diferents que intenten apropar al visitant a aquest món del joc no tant mostrant com es juga sinó valorant els materials i objectes de joc, comparant-los entre països o regions, reflexionant sobre els usos que en fan i quin és el missatge que donen.


 
La mostra va acompanyada, també, per 3 grans reproduccions dels jocs de tauler editats per la nostra associació, Lo Llaüt. Així tenim el joc de La corrida del ruquet (2005), Assetjats (2012) i Sant Antoni mos guardo! que fou presentat el passat dijous a l'escola Sant Miquel d'Ascó. Tots aquests jocs tenent per objecte el gaudi, lògicament, però també donar informació sobre el patrimoni de la nostra població i fer-ne difusió.
A la imatge veiem a Jaume Ferrús Serra, il·lustrador del joc al costat de la reproducció d'aquest. .
 
 
Les persones interessades en adquirir aquests jocs de tauler, al preu de 5 euros, es poden posar en contacte a través d'aquest enllaç. 
 

Lo Llaüt amb la Festa de Sant Antoni


Mai millor dit! Enguany la Festa de Sant Antoni d'Ascó (Festa Patrimonial d'Interès Nacional) ha estat envoltada d'esdeveniments i moments màgics. Un dels més espectaculars, possiblement, va ser la iniciativa dels majorals de fer una encesa de la foguera diferent. És així com a l'hora prevista va fer acte de presència a la plaça de l'església un enorme cavall, un enginy mecànic, muntat per una amazona que duia una torxa. El cavall va anar desplaçant-se lentament pel costat de la foguera fins que el clavari d’enguany, amb l’ajut d’una escala, va pujar a prendre el relleu de la torxa i, tot seguit, acompanyat de la resta de majorals, autoritats, hereus, pubilles i damisel·les van encendre la foguera que anunciava que la part més lúdica de la festa de Sant Antoni d’Ascó s’encetava.


 
Els actes lúdics més tradicionals de la festa són les corrides de cavalls, rucs i matxos que es programen durant els tres dies que dura la festa. Els dos primers dies, el divendres 15 i el dissabte 16 es van fer, com en els darrers anys, al circuit de la Fontxinxella, a l’entrada del poble venint de Camposines. Van ser corrides molt seguides pels espectadors que s’hi van aplegar. A les imatges veiem les de cavalls:



Tot seguit les de matxos:




I les de rucs:



 
Però no us penseu que sigui tan fàcil això de les corrides. Pujar ja és complicat, però aguantar-se pot ser un repte difícil d'aconseguir. No deixeu de veure les imatges d'aquest jove que mereix tots els nostres elogis davant els esforços per no caure!



El darrer dia de les festes, i des de fa una quinzena d'anys, s'ha recuperat un vell circuit urbà, el que durant moltes dècades del segle passat s’acabava al carrer dels Clots. El carrer, que avui està asfaltat, pateix una total transformació la matinada del diumenge. Les màquines i els camions treballen a un ritme frenètic per omplir, en poques hores, el carrer d’arena fina fent possible la metamorfosi. El carrer ja és preparat per a les corrides!



Però el programa de la festa encara reserva una bona sessió lúdica. Es tracta de la tarda del dissabte que, des de l'any 2000, es guarda per a recuperar jocs de plaça. Aquesta activitat, que és organitzada per l’associació cultural Lo Llaüt, s’inicia cap a les 16:30 i durant dues hores es proposa tot de jocs tradicionals –i no tant tradicionals- adreçats a tothom, grans i petits.
Enguany potser podríem parlar d’una de les edicions més lluïdes: molta participació de nens, joves i adults; xivarri i diversió entre els jovenots jugant a les birles on hi va haver moltíssima pugna; corrides de pedres de nois i noies; nous jocs com el de la rana –recordem que un bar de la població va tenir durant molts anys un joc d’aquest al seu establiment-, així com un joc de nova creació que hem batejat amb el nom de Enllaça la cua!
 


 
A continuació en teniu una mostra. Per començar, la tirada de birles que va aglutinar tota la jovenalla en un disputat concurs!!!




El caça fardatxo va tenir tiradors de totes les edats... i també mestres!




No podia faltar tampoc la corrida de cintes o de la forca, on hi van pujar també grans i petits.




Que també van participar a les corrides de pedres:




La trencada de tupins va ser un dels jocs més esperats pels petits. En van trencar seixanta!


 
I per tancar la tarda de jocs, com sempre, una estirada de corda entre casats i solters, i casades i solteres!!!
 


dimarts, 12 de gener del 2016

Sant Antoni mos guardo! nou joc de tauler d'Ascó


L’associació cultural Lo Llaüt d’Ascó edita SANT ANTONI MOS GUARDO!, un nou joc de tauler que més enllà de la diversió i el gaudi pretén donar a conèixer tots i cadascun dels elements que particularitzen la festa i pels quals ha estat reconeguda Festa Patrimonial d’Interès Nacional. 
 
El proper dijous 14 de gener, a les 15:30 hores i a la sala d’actes de l’Escola Sant Miquel, tot just acabin d’enlairar-se els coets que anuncien l’inici de la Festa de Sant Antoni d’Ascó, tindrà lloc la presentació del joc de tauler Sant Antoni mos guardo! 
Seguint la línia encetada amb els jocs “La corrida del ruquet” (2005), “Xafa-la!” (2006) i “Assetjats” (2012), l’associació cultural Lo Llaüt edita aquest nou joc amb la idea de donar a conèixer i difondre el nostre patrimoni festiu més preuat: la festa de Sant Antoni, amb tots els ingredients que la fan tan viscuda i volguda pels asconencs.
 

I és que la festa de Sant Antoni ha esdevingut un dels millors aparadors que presenta la vila d’Ascó. Una celebració que es perd en l’antigor i que ha sabut mantenir en el temps tot un seguit d’elements inalterables que l’han convertit en festa patrimonial d’interès nacional.
La festa d’hivern d’Ascó manté tres blocs clarament definits que la particularitzen:

·  la vessant religiosa, que recorda l’origen de la festa i l’advocació al patró, i que es visualitza en les figures dels majorals –organitzadors de la festa per períodes de tres anys-, la plega –capta de diners que antigament servia per sufragar les despeses de la festa-, els Tres Tombs i la benedicció dels animals, la imatge del Sant que cada any és custodiada per una família del poble, així com la missa major i la processó.

·  la vessant lúdica, que com en tota bona festa, aglutina al seu voltant estones de diversió, i en el nostre cas, també de competició. Parlem de les corrides de cavalls, matxos i rucs, que cada migdia de la festa omplen el circuit de Sant Antoni o bé les voreres del carrer dels Clots. Corrides que tenen el seu propi protocol, des de l’aviador amb el seu ‘Sant Antoni mos guardo!’ fins a la victòria de l’animal –no del genet-, passant pels tradicionals premis. Així com tampoc podem obviar la tarda de jocs tradicionals a la plaça, on petits i grans reviuen la corrida de la forca, la cursa de pedres, la tirada de birles o l’estirada de corda, entre d’altres.

·  la vessant social permet fer de la celebració un espai per compartir, en aquest cas, amb una gran foguera al pla de l’església que roman encesa els tres dies de la festa. Al seu voltant es balla una vegada i una altra la Jota d’Ascó. És fàcil que ens marxin els peus només d’escoltar els acords de la jota interpretats pels músics locals. Una dansa senzilla amb dos passos bàsics, el passeig i el punteig, i que també es coneix com Ball de Coques, ja que tot i que cada cop menys, abans era habitual que les paralles la ballessin amb una coca a la mà.

Tots aquests elements configuren una festa particular que Lo Llaüt ha tingut interès en donar a conèixer, ara, des d’una vessant lúdica a través d’un joc de tauler que recull tots i cadascun d’aquests elements que apareixen il·lustrats de la mà de Jaume Ferrús, amb dibuixos atractius i divertits, quasi naïfs, que inviten a jugar.
El joc, ideat per Biel Pubill i Josep M. Raduà, té un preu de venda de 5 euros, està imprès dins d’una carpeta rígida que en obrir-se mostra tot el taulell (42cm x 30cm), i va acompanyat d’una bosseta amb 4 fitxes i un dau. Així mateix a les guardes es recull informació dels orígens del joc així com dels elements que particularitzen la festa.
 

Una pinzellada històrica
Sant Antoni mos guardo! és un joc d’atzar senzill de jugar. Deriva d’un antic joc hindú anomenat moksha-patamu. Originàriament era emprat per a la instrucció religiosa o moral. A través d’aquest els monjos bramans ensenyaven que el bé i el mal coexisteixen dins l’home, i que una vida de virtut -simbolitzada per escales- ajuda l’individu a progressar cap a la perfecció última o nirvana. En contraposició la maldat humana -representada per la serp-, conduïa irremeiablement a reencarnacions en formes d’animals inferiors.
En el joc original cada escala corresponia a una determinada virtut: la llei, l’honestedat, la generositat, el saber, l’ascetisme... enfront la desobediència, la vanitat, la vulgaritat, l’avarícia, l’odi, l’orgull, la luxúria... tot un joc entre la recerca de l’espiritualitat davant les temptacions de l’home a la terra. I en el nostre cas tot un recordatori a la tradició de les “temptacions de Sant Antoni”?
A Plató se li atribueix la frase: «Pots descobrir més d’una persona en una hora de joc que en un any de conversa», i nosaltres afegiríem que “hi ha jocs que et permeten aprendre i recordar fets, esdeveniments i particularitats de la nostra història i del nostre patrimoni lúdic festiu”. Aquest és l’objectiu amb el qual s’ha dissenyat aquest nou joc de tauler d’Ascó: SANT ANTONI MOS GUARDO! 
 
FITXA TÈCNICA: SANT ANTONI MOS GUARDO!
Idea, comentari històric i descripció del joc:     
Biel Pubill i Soler
Josep M. Raduà i Serra
Il·lustració: Jaume Ferrús i Serra
Edició: Associació Cultural Lo Llaüt
Amb el suport dels Majorals de la Festa de Sant Antoni (2014-2016) i la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Ascó
Impressió: Gràfiques del Matarranya, Calaceit
Tirada: 500 exemplars
Preu: 5 euros
Dipòsit legal: T-1629-2015
Ascó (Ribera d’Ebre), gener de 2016
 
 
Un viatge pel món a través dels jocs de tauler
Coincidint amb la presentació de Sant Antoni mos guardo! Lo Llaüt ha organitzat una exposició de jocs de tauler d’arreu del món que es podrà veure des del 15 al 17 de gener a la sala d’exposicions de l’Antic Hospital.
La mostra presenta prop de setanta jocs de taula de la col·lecció de Biel Pubill, tots ells originals, que donen a conèixer la riquesa i varietat d’aquest tipus de joc. Hi podrem trobar diferents jocs de societat, de recorregut, d’atzar i d’estratègia, així com un ampli ventall de daus, fitxes i taulers (roba, llana, cartró, fusta, plàstic, metall...).
L’exposició és tota una invitació a veure amb altres ulls el món a través del joc.  

diumenge, 10 de gener del 2016

Exposició: Un viatge pel món a través dels jocs de tauler


 
En el marc de la festa de Sant Antoni d'Ascó -Festa d'Interès Nacional de Catalunya- l'associació cultural Lo Llaüt organitza una exposició de jocs de tauler d'arreu del món. La mostra recull més de seixanta jocs de tauler dels cinc continents que permet fer-se una idea de la riquesa d'aquest temàtica, tant per la varietat de jocs com pels materials amb què estan fets (cartró, roba, fusta, plàstic...).


En motiu de l'exposició s'ha editat aquest díptic amb imatges del ric platrimoni lúdic compartit.


L'exposició es podrà veure de divendres a diumenge, de 18:00 a 21:00 a la sala d'exposicions de l'Antic Hospital d'Ascó.