diumenge, 12 d’octubre del 2014

VI Jornada d'Estudis Locals i Territorials Carmel Biarnés

VI JORNADA D’ESTUDIS LOCALS I TERRITORIALS CARMEL BIARNÉS:
L'EMPREMTA DE LA FE EN LA IDENTITAT PERSONAL I COL·LECTIVA
 
PRENENT EL TESTIMONI
Com es mesura la devoció, les creences, la fe de les persones? Certament, voler endinsar-nos a conèixer la vessant més espiritual d’en Carmel Biarnés i Biarnés és, com a mínim, agosarat. Però no volem deixar passar per alt analitzar aquest tret personal que li atribuïen molts dels qui el van conèixer: la seva religiositat.
Sabem del seu pas pel Seminari de Tortosa a principis dels quaranta, de la seva regular assistència als oficis i actes religiosos, de poesies i altres publicacions amb rerefons religiós, de la ferma amistat que va conrear amb sacerdots i monjos... Però en volem saber més, i per això en aquesta jornada cercarem el testimoni de persones que el van conèixer, com el Pare Jordi M. Bou i Simó, monjo de Poblet, de qui li manllevem aquest escrit que ens serveix per a contextualitzar la temàtica i tenir un primer apropament al Carmel més religiós:  

Cristià-català. L’obra o el llibre, que jo diria més important i escrit amb més maduresa i amor, dins la seva múltiple producció literària, és “El Beat Pere Sans i Jordà d’Ascó: Vida i Martiri i Glorificació” (1980). Aquí el Carmel hi abocà la seva dedicació i devoció, com a conseqüència del seu gran i sincer amor vers al Senyor, la Mare de Déu, l’Església i la seva cristiana Catalunya, sintetitzat, en certa manera, en el seu estimat poble. Sí. Realment, el nostre Carmel era un verídic i fervent cristià. I això, des de sempre. Intentà seguir el camí cap al sacerdoci. Fou un enamorat de la “Moreneta de Montserrat”, dels seus monjos, de l’Escolania i de la muntanya santa. Un company fidel dels seus ex condeixebles, ara sacerdots. Un amant i admirador del nostre Reial Monestir de Santa Maria de Poblet (...).

Llegiu alguns breus fragments extrets dels seus escrits:

“...L’estada d’aquests pocs dies a Poblet, encara que semblés fos dirigida cara a la investigació històrica, em profunditzà molt espiritualment. Necessito molt poc per aclimatar-me als llocs. I religiosament, qualque camí, fins el de la història, em porta a Déu. Car, per la història, és precisament on pots demostrar a la gent senzilla el nostre origen diví... Com pot veure per la poesia –i la poesia o inspiració poètica no pot enganyar, i més quan és tan espontània- que solament respiro nostàlgic, enyorament i set de Déu, per Maria, la font...” (1970);

Sí, el Carmel fou un cristià-català de soca-rel. Era un místic, sense ell saber-ho, amb tendresa, senzillament. En el llit de l’agonia tot ell traslluïa serenor, pau i plena confiança. Emprengué el vol, rodejat de tots els seus i carregat de Sagraments..., tenint sempre a la vora la imatge del “Beat d’Ascó”. Fins a l’última hora “sempre resant”. Una habitual actitud d’ell, palesada bellament en aquesta poesia seva:

L’ocult rosari de la meva vida
també té les desenes que li escau:
Cada deu passes un “Ave Maria”
i cada cent un “Glòria”, tal com cal. 

Triangle misteriós: el Goig; la Glòria,
i entre mig dels dos, la Creu del Dolor.
Una rere l’altra. Inesgotable eufòria
que aboca els meus dedins davant l’Amor. 

L’Amor: el Pare Etern, Alfa i Omega,
Principi i Fi, Senyor de Vida i Mort...
Vida que és un morir d’anhel que ofega,
i mort que és un reviure a millor sort.

I per postres: la dolçor de la “Salve”,
llepolia del cel a gust humà!
Quin místic remoreig! Sóc com un àlber,
ara blanc, ara verd... Sempre resant...!”

 
PROGRAMA
DISSABTE 18 D’OCTUBRE

10.30 A la plaça del riu i davant el pou en homenatge a Carmel Biarnés, es llegiran textos de la seva obra escollits per Angelines Gironés Sanz. A continuació, l’Orfeó d’Ascó ens oferirà un breu repertori de peces musicals. 

VI Jornada d’Estudis Locals i Territorials Carmel Biarnés: L'EMPREMTA DE LA FE EN LA IDENTITAT PERSONAL I COL·LECTIVA (Sala d’Actes de l’Ajuntament) 

11.15 Inauguració de la jornada a càrrec de l’alcalde d’Ascó, el president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, el president del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre i el president de l’Associació Cultural Lo Llaüt d’Ascó.

11.30 Ponència a càrrec del rector de la Parròquia Sant Joan Baptista d’Ascó, Mossèn Josep Gil i Llorens: La joia de l’Evangeli (Papa Francesc)

12.00 Pausa-cafè

12.30 Ponència a càrrec del professor de la Universitat Internacional de Catalunya i Doctor en Dret, Josep Serrano Daura: Pere Màrtir Sans i Jordà, una aproximació biogràfica

13.00 Presentació de la Carpeta de Goigs dels Patrons de la Vila d’Ascó a càrrec del mossèn d’Ulldemolins, Joan Roig i Montserrat.

13:30 Lliurament del VI Premi de Periodisme Carmel Biarnés.

***

19:00 Santa Missa a l’església parroquial de Sant Joan Baptista.

A continuació, Obdara Trio oferirà un concert de presentació del treball “Los tres golpes” amb l’acompanyament del guitarrista cubà Ahmed Dickinson. 

Organitzen: Associació cultural Lo Llaüt d’Ascó, CERE i Ajuntament d’Ascó, amb la col·laboració del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i VAT

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada