diumenge, 18 d’octubre del 2015

VIIè Jornada Carmel Biarnés dedicada a l'Onomàstica



Aquest cap de setmana Móra d’Ebre i Ascó han acollit la IV Jornada de la Societat d’Onomàstica i la VII Jornada d’Estudis Locals i Territorials Carmel Biarnés, que han estat seguides per una setantena d’estudiosos i gent interessada en aquesta disciplina.
En total han estat 3 ponències i 25 comunicacions que han tractat enfocaments molt diversos: toponímia, antroponímia, diactologia, anàlisi i mètodes d’estudi de l’onomàstica... abastant una àrea molt àmplia de la geografia dels Països Catalans, des de Girona fins a València passant pels Pirineus i amb les Terres de l’Ebre com a centre d’interès d’aquestes.

 
Les ponències han anat a cura:
  • d’Eugeni Perea que, d’una forma planera i molt didàctica ha exposat quins són els objectius de la investigació onomàstica i quin és el mètode a seguir.
  • Pere Navarro, professor de l’URV ben conegut a casa nostra pels seus estudis en diactologia, que ens ha parlat sobre la relació entre l’onomàstica i la diactologia a les Terres de l’Ebre.
  • Jordi Ferrús Batiste, professor d’antropologia de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, que ha fet un acurat repàs a l’obra de Carmel Biarnés des que s’inicia en l’estudi de l’onomàstica, el 1981 fins al 1990.
Quant a les comunicacions destacarem les que s’han centrat a les Terres de l’Ebre:

-       Cartografia lingüística de noms topogràfics. El Montsià, Àngela Buj Alfara
-       Carponímia de la Ribera d’Ebre, Maite Cot Ardévol
-       Noms ibèrics a la Ribera d’Ebre, Antoni Jaquemot     
-       Noms de lloc esotèrics i divins de les Terres de l’Ebre, Vicenç Carbonell irella
-       Els noms franquistes dels carrers de la Ribera d’Ebre (1950), Jaume Aresté Bagés
-       Panoràmica onomàstica de la Ribera d’Ebre. De la monografia a la notícia local, Ventura Castellvell
- Els noms de les embarcacions fluvials i costeres segons les inscripcions de l’Ajudantia Militar de Tortosa (1883-1950), Albert Curto Homedes i Laura Tienda Martínez
-       Gènesi i continguts de l’obra d’Artur Bladé Desumvila: Topònims de la vila de Benissanet i del seu terme municipal, Artur Bladé  Font
-       Set topònims rasquerans, Miquel S. Jassans
-       Els noms de casa de Capçanes (1931-1935), Marta Pelejà, Jaume Teixidó
-       Noms de casa. Benissanet 2004, Joana Medina Mañé
-       Evolució de la manera d’anomenar les dones entre els segles XIV i XX, segons documentació relativa a Vinebre, Sílvia Veà Vila
-       Toponímia i dialectologia: el parlar de la Palma d’Ebre a través dels seus topònims, Olga Cubells Bartolomé
-       Els noms dels carrers de la colònia química alemanya de Flix, Pere Muñoz Hernàndez
-       Noms, cognoms i renoms de Flix. El registre de conductes del cirurgià Josep Arnavat (1797-1803), Josep Antoni Collazos Ribera
-       La toponímia asconenca en l’obra de Carmel Biarnés i Andreu Carranza. Proposta de rutes literàries, Montserrat Ferrús Salvadó
Cal fer un esment especial a aquesta darrera comunicació de la jove asconenca Montserrat Ferrús, que ha presentat els resultats de la seva recerca fruit del Treball de recerca que està realitzant a l’Institut de Flix i que ha esta llargament aplaudida, tant per la desinhibició amb la que l’ha realitzada com pel contingut de la mateixa.

 
Cal destacar també que la setena jornada d’Estudis Locals i Territorials Carmel Biarnés s’ha dut a terme el diumenge, a Ascó, i s’ha inclòs dins d’aquesta jornada de la Societat d’Onomàstica a mode, també, de reconeixement a l’empenta i dedicació que Carmel va tenir en relació a l’onomàstica. I per acabar-ho d’arrodonir, s’ha fet pública la notícia que el seu arxiu ha estat donat a l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre per part de la família de Biarnés, amb la qual cosa estem convençuts que en el futur tothom podrà accedir a la consulta d’aquest important fonts que, de ben segur, permetrà obrir noves línies d’investigació en nombrosos camps.

 
Per fi s’han fet públics també els guanyadors del VII Premi de Periodisme Carmel Biarnés d’Ascó resultant els següents guardonats:

  • Categoria Premsa Escrita:
    • El banc d’ADN demana que s’exhumen totes les fosses comunes de la Guerra Civil, d’Andreu Prunera Garcia
  • Categoria Ràdio:
    • Julio Antonio, l’il·lustre escultor de Móra d’Ebre, d’Adriana Monclús Montaña
  • Categoria Internet:
    • La jota pas a pas, d’Andreu Prunera Garcia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada