divendres, 18 d’agost del 2017

Lo Llaüt dóna suport als Jocs Tradicionals de Festa Major

Ahir la vila d'Ascó va recuperar els tradicionals jocs de Festa Major que apareixien als programes de la festa fins a mitjans dels seixanta. Aquests jocs, que d'altra banda eren ben coneguts i practicats arreu, es caracteritzen per ser participatius, oberts a tothom (grans i petits), fàcils de dur a la pràctica, generalment amb poc material i, el què és més important, la dinàmica d'aquests i el context on es duen a terme afavoreixen relativitzar el concepte de guanyador/a passant a primer terme la idea de participar, de jugar.
A les imatges podem veure alguns d'aquests jocs com ara la carrera de cintes en bicicleta -recordem que aquest mateix joc el va recuperar l'associació cultural Lo Llaüt d'Ascó el 2000, en el marc de la Festa Major d'hivern, però practicant-lo dalt d'un ruquet i amb una forca-. Lo Llaüt va cedir el material per a fer possible aquesta activitat.
Continuant amb bicicletes aquí teniu imatges de les curses de lentitud. Curiosament en aquest joc no guanya qui arriba abans sinó qui va més lent i arriba el darrer sense posar el peu a terra:
En una tarda de jocs tradicionals no hi podia faltar la trencada de tupins:
Les curses de sacs també hi van ser presents però a banda de les clàssiques, individuals, se'n van proposar de modernes, col·lectives, que van triomfar entre els adults!
Tampoc hi va faltar les tradicionals corrides de l'ou:
Ni tampoc les carreres de cames lligades per parelles:
Hi encara destacar que es va recuperar la corrida pedestre del Tomb de la Mola (carrera que tradicionalment sortida des de la plaça de l'Església, enfilava el carrer Major fins arribar a La Mola on es feia el tomb i es tornava). La iniciativa va ser molt ben rebuda i hi van participar moltíssimes parelles (pare/mare amb fill/a).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada