dimecres, 1 de maig del 2019

Lo Llaüt al VI Encuentro Internacional de Juegos Tradicionales Ribera del Duero


Del 26 al 28 d'abril vam participar al VI Encuentro Internacional de Juegos Tradicionales Ribera del Duero que va tenir lloc a Aranda de Duero, organitzat per l'associació cultural La Tanguilla d'aquella localitat. 
La primera sorpresa positiva va ser trobar-nos que a l'exposició feta per aquesta ocasió es mostraven, entre d'altres, els jocs de tauler que Lo Llaüt ha editat aquests darrers anys (La corrida del ruquet i Assetjats). 

Enguany aquesta trobada organitzava, simultàniament un col·loqui la temàtica del qual era "Mujer y bolos". En representació de Lo Llaüt Biel Pubill va presentar la comunicació Los deportes tradicionales en la comarca de la Ribera d'Ebre: el papel de la mujer en la qual es presenta un estudi centrat en els jocs, diversions i esports tradicionals presents en els programes de Festa Major de la nostra comarca.
En el transcurs dels actes de presentació de les jornades vam tenir ocasió, també, de fer entrega a l'alcaldessa d'Aranda de Duero, Sra. Raquel González, d'un retallable de la Festa de Sant Antoni d'Ascó com a bon exemple de material de difusió i promoció del patrimoni local.

La part més lúdica d'aquests dies va ser l'organització, el dissabte 27, d'un gran festival internacional de jocs tradicionals que va tenir lloc a la petita població de Gumiel de Izán. En aquesta festa del joc vam trobar jocs de Portugal, Croàcia, França, Marroc, Tunis i diverses comunitats d'Espanya.

Com a curiositat destaquem que entre els jocs de Portugal vam descobrir un joc molt similar a la nostra trisella. Aquest joc té unes dimensions semblants al nostre, és fet de fusta i, en comptes d'emprar una antiga eina del camp com era la trisella aquest és fet expressament. Consisteix en una mena de caixa foradada i a la qual s'hi llencen monedes. Depenent del lloc on caiguin aquestes es guanya una quantitat o altra de punts -ens diuen que, antigament, es guanyaven o perdien els diners jugats, com en el nostre joc-.


El diumenge 28 també vam dur a terme la presentació simbòlica del llibre Quina canya! Joguinetes, que vam acompanyar d'un taller de construcció de joguines de canya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada