El divendres 31 de maig Ascó va tornar a recuperar l'engrescador xivarri de la canalla jugant a jocs de sempre per carrers i places de la població. Es tractava de la 17a edició de Joc a joc de plaça a plaça, activitat organitzada per l'associació cultural Lo Llaüt adreçada a l'alumnat que cursa 5è i 6è de primària de l'escola Sant Miquel d'Ascó i que compta amb el recolzament de l'alumnat de 1r d'ESO de l'Institut de Flix.
L'alumnat de 1r d'ESO s'encarrega d'ensenyar i dinamitzar la tarda de jocs que es proposen. Atès que aquest alumnat actualment acaba a les 15:00 i arriba una mica més tard de l'inici del Joc a joc, durant la primera mitja hora són els mestres de l'escola els que dirigeixen els primers jocs. És així com la Trini, la Maria José i el Josep M. junt amb el Biel van encarregar-se de fer saltar a la corda, jugar a la gallineta cega, fer córrer als xiquets amb el joc del pastor i l'ovella i fer bones recepcions i passes amb les indiaques.
L'edició d'enguany s'ha centrat en treballar els jocs que apareixen a la coneguda Auca de jocs de la Mainada que, Joan Amades, va recollir en una publicació. I els espais de joc han estat els carrers Hospital, Perill, Valero i Travessia del Bancal. Recordem que quan es va iniciar el Joc a joc un dels objectius que es pretenien era, precisament, recuperar espais de joc que avui han desaparegut, és per això que cada any es proposen indrets diferents del poble i, val a dir, que la confluència dels carrers Valero i Travessia del Bancal esdevenen un bon indret per a la pràctica dels jocs d'abans.
Com dèiem, un cop l'alumnat de 1r d'ESO de l'institut de Flix va arribar van ser ells els encarregats de dinamitzar els jocs. Es van fer fins a 13 jocs dels 48 que apareixen a l'auca de l'Amades. Molts d'aquests jocs, abans, eren d'aposta i, per a la canalla, l'aposta habitual era amb patacons o amb boles. Al vídeo veiem com juguen al flèndit de patacons.
Damunt al canut es col·loca l'aposta -patacons que l'alumnat prèviament s'ha fet a l'aula-. Amb una peça plana -normalment un roll o sola de sabata- han de tombar els patacons fent que caiguin fora del quadrat o cercle.
Un altre joc molt practicat anys enrere amb els patacons era el de la porteta o pareteta. Aquest joc no precisa cap habilitat, és bàsicament un joc de sort en el qual es perden o guanyen molt ràpidament els patacons.
Amb les soles de sabata o amb els rolls es feien molts altres jocs com ara la xarranca, les monedes... A les imatges veiem el joc del 7 i mig i també el de la planta de l'església.
Un curiós joc que trobem a l'auca d'Amades ens recorda al joc de petanca amb la particularitat que no es practica amb boles sinó amb cubs de fusta. De fet hi ha una modalitat del joc de la petanca, al nord d'Itàlia, que es juga precisament amb aquest tipus de cubs donat que es juga en zones amb pendent i si es jugués amb boles aquestes, evidentment, a saber on anirien a parar!!!
Un dels jocs que més agrada és el del "carri-cotxe". El lloc ideal per a jugar-hi va ser el de la baixada de la Travessia del Bancal!
Entre la moneda infantil, en temps immemorial, hi havia l'intercanvi de nous -avui seria de llaminadures-. Amb aquestes nous ja els romans practicaven diversos jocs que també reconeixem a l'esmentada auca. A la imatge veiem als nens jugant a les piràmides.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada