diumenge, 13 d’octubre del 2024

XV JORNADA D'ESTUDIS LOCALS I TERRITORIALS CARMEL BIARNÉS

Festival cultural camins dels càtars, un itinerari cultural europeu

El dissabte 12 d’octubre va tenir lloc aquesta nova edició de les jornades Carmel Biarnés. Com sabeu, el 2009, a iniciativa de l’associació cultural Lo Llaüt, es proposa a la regidoria de cultura de l’ajuntament la creació d’unes jornades, anuals, que esdevinguessin una plataforma reivindicativa de la figura de Carmel Biarnés donant a conèixer la seva polifacètica activitat historiogràfica i cultural. Paral·lelament exposàvem el projecte al CERE. Teníem molt clar que el centre de recerca i divulgació cultural més important de la Ribera d’Ebre ens havia d’acompanyar en aquesta aventura. Més quan, recordem-ho, Carmel fou un dels principals impulsors de la seva creació. La proposta, a l’instant, va rebre el suport i la complicitat per part d’ambdues institucions amb les que hem anat fent aquest viatge que avui ens porta a retrobar-nos en aquesta quinzena edició. I ens hi trobem en una data especial ja que enguany coincidim amb el cap de setmana que se celebren les Jornades Europees del Patrimoni, la Festa Major del Patrimoni Cultural.

A principis d’octubre i durant aquests quinze anys Ajuntament, CERE i Llaüt hem festa grossa de la cultura asconenca. Durant totes aquestes edicions hem tractat un ampli ventall de temàtiques: de caire històric, etnològic, lingüístic... Hem aprofundit en temes com l’expulsió dels moriscs, la recerca arqueologia a redós de l’Ebre, el coneixement de la “nostra jota”, l’associacionisme, el pessebrisme, la religiositat popular -recordem que fruit d’aquella trobada es va editar la Carpeta dels Goigs dels Patrons de la Vila d’Ascó-. Hem ajudat a dignificar i a estimar més la parla riberenca a través de les jornades dedicades a la llengua, l’onomàstica i els malnoms -en aquella ocasió, el 2015, vam tenir l’honor d’acollir la IV Jornada de la Societat d’Onomàstica-. En fi, hem descobert un pou d’informació iconogràfica d’Ascó a partir de l’ingent tasca realitzada per l’Arxiu Comarcal a partir del fons que la família va fer del seu arxiu fotogràfic...

En aquesta ocasió hem proposat una temàtica un xic “oblidada” o “menystinguda”: la presència o influència dels càtars, dels bons homes i bones dones, que van haver de marxar d’Occitània perseguits per les seves creences i que en la seva diàspora, d’una manera o altra, ens van deixar la seva petjada. D’aquesta manera la XV Jornada d'estudis locals i territorials Carmel Biarnés, s’ha subtitulat: Festival cultural camins dels càtars, un itinerari cultural europeu.

El programa ha estat el següent:

10.00h Benvinguda institucional de la 15a Jornada Carmel Biarnés.

10.15h Presentació del projecte Camins dels càtars una iniciativa turística cultural per les Terres de l'Ebre i la seva implicació per Ascó, per part de Josep Lluís Soler.

Josep Lluís és tècnic turístic i gestor cultural impulsor de diversos projectes territorials des del Pirineu fins a les Terres de l’Ebre. Membre del patronat de la Fundació Foros de la Concòrdia. Te una dilatada experiència en organització de congressos, jornades i simpòsiums culturals. Es coautor junt amb Wilfred beck del llibre “Pere Mauri l’últim pastor càtar, un viatge des d’Occitània fins a les Terres de l’Ebre i els Ports-Maestrat”. Actualment es director de projectes de l’Associació Ilercavònia i l’actual coordinador del projecte Camins dels Càtars un itinerari cultural europeu, en el marc de la candidatura al Consell d’Europa. A més, és el director de l’organització de les jornades del Festival Cultural Camins dels Càtars que se celebren per arreu del territori d’àmbit de parla catalana.

10.45h Conferència Referències historiogràfiques del pas dels càtars per les terres del Priorat i la Ribera de l'Ebre, per part d'Eduard Berga Salomó.

L’Eduard és estudiós i investigador de la història dels càtars des de fa més de 40 anys. Des del 1980 comença a estudiar i investigar les tradicions herètiques medievals, col•laborant en la traducció de textos de fonts originals en llatí. A partir del 1993, impulsa un projecte editorial i l'organització de conferències i simposis per tot el territori. L'any 2007 impulsa el Centre d'Estudis Càtars de Barcelona, amb una biblioteca i centre d'estudis dedicat a la història del catarisme que compta amb un dipòsit de més de 3000 exemplars, alguns de gran rellevància historiogràfica. Imparteix nombroses conferències i exposicions sobre aquest tema i publica el 2012 el llibre “El Catarisme i la seva influència en la tradició espiritual d'Occident”. Actualment, treballa en la traducció de les declaracions originals del grup de càtars al voltant de Belibasta, l'últim càtar que va viure des d’Occitània fins al País Valencià, passant per Catalunya i participa activament en el projecte Camins dels Càtars un itinerari cultural europeu.

11.30h Pausa cafè.

11.45h Taula rodona Els càtars a Catalunya, heretges o bons cristians, amb la participació d'Eduard BergaPere Muñoz, historiador de Flix; i Felip Fucho, historiador d'Ascó. Moderarà Biel Pubill, de l'Associació Cultural Lo Llaüt d'Ascó.


13.00h Plantada d'un llorer en memòria del pas dels càtars per Ascó i en record de la profecia, "D'aquí a 700 anys lo llorer reverdirà", amb lectura d'un poema dedicatori per Conxita Jiménez i una cantada popular de Lo Boier dirigida per Lourdes Llauger.

13.15h Cançó de cloenda per Aurora Serrano.

La valoració que fem de la jornada és que ha estat excel·lent! Molta participació veïnal i també de persones de fora vila interessades per la temàtica, ponents molt qualificats amb un discurs planer, entenedor i molt ben documentat, programa variat i distès... Ajuntament d’Ascó, CERE i Llaüt hem de continuar en aquesta línia, dignificant la figura de Carmel Biarnés a través d’interessants jornades com la d’enguany.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada