dimarts, 20 de juny del 2017

Salutació 28è Aplec Sardanista Vila d'Ascó



Una de las costums que més caracterisan un país son sos balls típics, que no faltan a cap d’ells, y aixís com a Galicia tenen la gallegada y al Aragó la jota, aquí a Catalunya tenim, entre altres, l’agermanadora sardana. Fomentarla es fomentar una costum típica de Catalunya, y fomentar una costum típica de nostra terra, crech que ningú’m podrà negar que sigui un verdader acte de catalanisme. Per això,

Potser alguns dels que’m llegeixen haurán sentit a dir qu’es un ball difícil, y pot ser a n’ells los ho semblarà al llegir el repartiment que dels compassos s’ha de fer; més no ho es tant com sembla, y per convensers bastarà que’s fixin en que a l’Ampurdá y comarcas vehinas la balla tothom sense distinció.

També hi ha qui, no coneixentla prou, l’ha motejada de sosa y monòtona, mes qui tal diu falta a la veritat; pregunteu-ho a un jove que la puntegi y mitjanament la reparteixi y a ben segur que os contesta ab en Maragall que La sardana es la dansa més bella.

Y es que la sardana es una dansa que com més se balla més agrada, y que com més se’n sap més engresca al ballador. Per això hi ha alguns que com no la saben no hi disfruten, y per lo tant ne malparlan; mes jo recomano als joves de nostra comarca que l’aprenguin, ab la seguretat de que’l dia que la pápigan bé, ballaran ab més gust la sardana que’l més ayròs d’aquestos balls estrangers que tant de moda estan entre’l nostre jovent (...).



Reproduïm un fragment d’un article signat per P. Seró de Cabacés, membre de la Secció del Foment de la Sardana de la APC de Barcelona, publicat a la revista La Picossa –portaveu de la Terra Alta, Ribera d’Ebre i Priorat- nº 30 de 30 de setembre de 1907.


Són 110 anys que ens separen de la publicació de l’article el qual, deliberadament, hem volgut mantenir amb l’escriptura del moment. I hem considerat oportú que serveixi a tall de salutació de la nostra entitat perquè hi veiem, sobretot, il·lusió, empenta i energia de qui ho subscriu. La mateixa il·lusió, empenta i energia que mostra la nostra secció per a organitzar un any més, i ja en seran vint-i-set, un nou aplec sardanista a Ascó.


És per això que us invitem a tots a venir el proper dissabte 8 de juliol a gaudir, amb germanor, del 27è aplec sardanista Vila d’Ascó.

 

Associació Cultural Lo Llaüt

Juliol 2017

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada