diumenge, 22 de desembre del 2019

XXII Renovació del pessebre al Calvari


Dissabte 21 vam fer la tradicional pujada al Calvari per a renovar el pessebre. Un any més, i ja portem 22 edicions, vam reunir-nos una bona colla d'asconencs amb ganes de caminar una miqueta i mantenir aquesta bonica tradició.


dimecres, 11 de desembre del 2019

Excursió al Pessebre dels Estels

Lo Llaüt amb la Marató

Apunta't!!!

Pujada a Cardó

El passat diumenge dia 8 vam organitzar una sortida al Balneari de Cardó i vam pujar al cim. Una bona escapada amb millor companyia!!!

Reunió d'hivern de l'Associació Europea de Jocs Tradicionals

El divendres 6 va tenir lloc a Berga la VII Fira del Joc i de Nadal, organitzada per l'Ajuntament de la localitat i la Cia. de Jocs l'Anònima i la Reunió d'hivern de l'Associació Europea de Jocs i Esports Tradicionals (AEJeST). Recordem que Lo Llaüt és membre de l'EAJeST i que Biel Pubill en forma part del Consell d'Administració. 

Precisament en el marc de la trobada vam poder fer entrega a la Primera Tinent d'Alcaldia de la ciutat, la Sra. Roser Rifà, d'un joc del Retallable de Sant Antoni d'Ascó.  
La fira pretén donar a conèixer nous -i no tant nous- jocs de tauler i ofereix la possibilitat de jugar-hi sota el guiatge de joves monitors. 

divendres, 1 de novembre del 2019

Lo Llaüt a les jornades Nacionals de Jocs d'Albarracín

El cap de setmana del 25 al 27 d'octubre Albarracín va acollir les onzenes Jornades Nacionals de Jocs i Joguets dedicades, en aquesta edició, als Jocs, joguines i activitats educatives i lúdiques per a la igualtat
Les jornades van iniciar-se amb un acte entranyable, la inauguració al Museu del Joguet d'Albarracín d'una nova sala, anomenada Sala Utoplía, i dedicada al pessebrisme amb figures cedides per Pedro Lavado Paradinas.
Tot seguit vam gaudir d'un interessant recorregut per les sales del museu acompanyats del seu director i artífex, l'Eustaquio Castellano. Tot un privilegi i un plaer poder fer aquesta visita de la mà d'una persona que durant pràcticament tota la seva vida ha anat recollint i col·leccionant un món màgic de jocs i joguines.
El dissabte va tenir lloc la jornada dedicada, com s'ha dit, als Jocs, joguines i activitats educatives i lúdiques per a la igualtat. A la presentació hi van asistir el mateix Esutaquio acompanyats pel President de la Comarca de la Sierra de Albarracín, Inocencio Martínez, així com el regidor de cultura de l'ajuntament de la localitat.
Tot seguit van presentar-se tot un seguit de variades comunicacions relacionades amb la temàtica. Pedro Lavado va fer la ponència sobre el pessebre: El Belén como objecto de juego e imaginación infantil.
Tot seguit va ser Maria Costa, de l'Instituto Tecnológico de Producto INfantil y Ocio (AIJU) qui va presentar una interessantíssima ponència que va mostrar els diversos perfils dels nens i nenes actuals en relació al futur del jocs. Realment una molt bona reflexió sobre cap on va el món dels interessos lúdics dels nostres xiquets i xiquetes.
Les pauses-cafè van resultar un moment idoni per a fer noves coneixences, reflexionar sobre alguns dels temes tractats, conèixer nous materials de joc, publicacions, jocs i joguines...
Les comunicacions van continuar amb l'Àngel Gómez, de l'Escola Autonòmica de Jocs Tradicionals de la Comunitat Valenciana que va reflexionar sobre les potencialitats que té el joc de bitlles de 6 de cara a treballar la igualtat i la socialització.
Una de les xerrades més esperades, si més no per mi, va ser la del musicòleg i constructor de joguines sonores Pepe Moltó que va presentar la comunicació Otros juegos de cañas en la época de Cervantes. Una conferència molt ben trenada a partir de textos de Miguel de Cervantes, amb demostració d'ús de diversos instruments i joguines musicals. 
L'amic Ricardo Pérez y Verdes, director del MELGA (Museo Etnolúdico de Galícia) va parlar-nos dels jocs de tauler gravats en diferents indrets de Galícia.
Y Carlos de la Villa, de la Asociación Cultural La Tanguilla de Aranda de Duero va reflexionar molt encertadament sobre les possibilitats que tenen els jocs tradicionals per a treballar la igualtat.
Per la meva part vaig presentar l'experiència pedagògica Els jocs en temps dels moriscs que, des de 2010 duem a terme ininterrompudament, a tres bandes, l'associació cultural Lo Llaüt, l'institut de Flix i l'escola Sant Miquel de la localitat. Es tracta d'un recorregut lúdic pels carrers i places de la població adreçat a l'alumnat de cicle superior de primària i dinamitzada pels nois i noies de l'institut de Flix, que pretén donar a conèixer el patrimoni asconenc seguint, com a fil conductor, els jocs suposadament practicats ara fa quatre cents anys pels nens i nenes moriscs que vivien a la població.
Les jornades es van cloure diumenge amb una taula rodona on es va parlar de l'activitat duta a terme durant els 20 anys d'existència del Museu de Joguets d'Albarracín, i amb la participació entre d'altres de la Núria Valcárcel que, en qualitat de responsable dels tallers didàctics del museu, va presentar un seguit de materials editats darrerament.
Per acabar, Alicia Cirujeda, investigadora del Centro de Tecnología Agroalimentaria de Aragón, va presentar el seu llibre Diviértete con las plantas, y va dur a terme un divertit taller de jocs, instruments i altres manualitats emprant plantes.
En el mateix espai vam tenir ocasió, també, de presentar el llibre Quina canya! Joguinetes, editat per Lo Llaüt.

dimarts, 8 d’octubre del 2019

La Ribera d'Ebre i Lo Llaüt, protagonistes del menú de tardor 2019 dels Tastets de Patrimoni


L'edició de tardor dels Tastets de Patrimoni d'enguany, organitzats per la Biblioteca Pública de Tarragona i per l'Institut Ramon Muntaner (IRMU), se centrarà en dos productes del patrimoni de la Ribera d’Ebre, els forns de ginebra i el poble medieval d’Ascó.
El tret de sortida dels Tastets, el donarà el pròxim dimecres 16 d’octubre la conferència “El forns d’oli de ginebre: una indústria a Riba-roja d’Ebre”. La xerrada anirà a càrrec de la historiadora Judit Vidal, que explicarà la importància d’aquestes construccions de pedra seca a la Ribera d’Ebre, on tenien una finalitat industrial i comercial. Amb aquests forns s’obtenia l’oli de ginebre que s’ha utilitzat i encara s’utilitza per a una infinitat de remeis.
El segon plat dels Tastets, la xerrada «L’Ascó medieval: la vila de  dins i la vila de fora», tindrà lloc el dia 21 de novembre. En aquest cas a través de l’associació cultural Lo Llaüt que ha coordinat l’activitat amb l’ajuntament i ha contactat amb l’historiador Felip Fucho que explicarà el naixement de les dues viles, l’una musulmana i l’altra cristiana, perquè les dues cultures no volien compartir veïnatge.
El menú dels Tastets de Tardor d’enguany el tancaran les postres, que novament consistiran en una sortida cultural de camp per a conèixer els dos elements patrimonials que s’han descobert amb les xerrades i que es durà a terme el 23 de novembre.
Les dues conferències tindran lloc a la Biblioteca Pública de Tarragona, a les 19 hores, i són d'accés obert. La sortida té un preu de 30 euros i inclou el dinar i els desplaçaments dels participants des de Tarragona. Les inscripcions es poden fer a la Secció Local de la Biblioteca de Tarragona i a l’adreça electrònica bptarragona.cultura@gencat.cat

XI jornada Carmel Biarnés

Dissabte dia 5 vam celebrar una nova edició de les Jornades Carmel Biarnés pensades per a dignificar i posar en relleu l'obra del nostre convilatà. El monogràfic d'enguany va voler aprofundir en la tasca duta a terme per Carmel en pro de la parlar local i territorial, d'aquí que els ponents tractessin temàtiques relacionades amb la llengua.
El doctor Pere Navarro va centrar la seva ponència en las variants dialectals, destacant la riquesa d'aquestes i l'estat actual. Tot seguit va llegir la seva comunicació la professora Olga Cubells, de la Palma d'Ebre, que va tractar del parlar d'Ascó a partir de l'àmbit acadèmic, tractant amb rigor i reflexió el nostre parlar a partir de l'obra de La Creu de la Mitja Lluna que escrigué Biarnés.
La darrera comunicació va anar a càrrec del terraltí Felip Fucho que va parlar-nos dels possibles orígens d'alguns topònims asconencs fent referència, és clar, a llocs del terme ben coneguts pels assistents i donant pistes curioses i interessantíssimes d'on poden provenir alguns d'aquests topònims -destacar el què va fer referència al Pas de l'Ase!-.
Durant la pausa cafè els assistents van tenir ocasió de comentar les reflexions fetes pels ponents així com, prendre bona nota d'aquelles paraules pròpies de la nostra terra que són correctes i que, a voltes, evitem dir perquè ens sembla que no ho són. Això ho vam poder fer llegint l'exposició Xeic!, del Centre de Normalització Lingüística. 
La jornada es va acabar amb les cançons de la trobada de corals i amb la música de l'orquestra de l'Escola Municipal de Música d'Ascó.

dimarts, 1 d’octubre del 2019

XI Jornades Carmel Biarnés 2019

Acaba de publicar-se el díptic amb el programa de les XI Jornades Carmel Biarnés que tindran lloc a partir de les 16:30 d'aquest dissabte 5 d'octubre al Casal Municipal d'Ascó.

Presentació del llibre Quina canya! al Museu del Joguet de Figueres

Dissabte 28 de setembre vam gaudir d'allò més presentant el llibre Quina canya! Joguinetes al Museu del Joguet de Catalunya, a Figueres. Era una data esperada perquè tant en Miqui com jo pensem que un llibre com Quina canya!, on es mostra pas a pas com fer seixanta joguinetes i instruments populars i tradicionals amb aquest material, ha d'estar a la "catedral" del museu de Catalunya, això és, al Museu del Joguet de Figueres.
Agraïm la receptivitat de Josep Maria Joan Rosa, director del museu, pel fet que des del primer moment que li vam parlar del projecte i li vam mostrar el llibre ens va invitar a fer-ne la presentació al museu.
L'acte de presentació es va fer a les 12 del migdia a la Sala Oberta del Museu. L'espai, pels qui no el conegueu, és ample i a tocar de l'entrada -és el lloc on habitualment es duen a terme les exposicions temporals obertes al públic-. En aquest espai vam poder fer una petita exposició d'algunes de les joguines i instruments fets de canya que apareixen al llibre i, després de la presentació, vam dur a terme un petit taller de construcció d'una joguineta.
La presentació, que es va fer en un ambient distès i amical, es va dividir en dues parts. A la primera vam explicar com s'havia gestat el llibre, el temps que ens ha dut a terme elaborar-lo, les diferents parts en què s'estructura i organitza, finalitat de la publicació... En aquest sentit vam insistir que la voluntat del llibre és que sigui un recurs didàctic però no sols per les escoles o esplais, també ens agrada insistir en què ha de ser una eina que els pares utilitzin per a treure idees per a fer joguines amb els seus fills/es, tenint clar que el ventall de possibilitats creatives és infinit. De cada joguina, de cada instrument cadascú pot fer-ne la seva versió.
A la segona part de la presentació en Miqui va explicar un conte que, evidentment, té la canya com a protagonista. 
Tenint la canya com a fil conductor ens va deixar bocabadats mostrant alguns instruments fets amb aquest material:


Com veiem al vídeo de cada tros de canya en traiem una sonoritat diferent;


Realment el conte ens va permetre entendre les possibilitats que ofereix la canya!


Acabada la presentació, com dèiem, vam fer un petit taller on els nens i nenes van construir-se una castanyeta.
Recordem que el llibre ha estat editat per l'associació cultural Lo Llaüt amb el recolzament de l'ajuntament d'Ascó.