Dissabte dia 5 vam celebrar una nova edició de les Jornades Carmel Biarnés pensades per a dignificar i posar en relleu l'obra del nostre convilatà. El monogràfic d'enguany va voler aprofundir en la tasca duta a terme per Carmel en pro de la parlar local i territorial, d'aquí que els ponents tractessin temàtiques relacionades amb la llengua.
El doctor Pere Navarro va centrar la seva ponència en las variants dialectals, destacant la riquesa d'aquestes i l'estat actual. Tot seguit va llegir la seva comunicació la professora Olga Cubells, de la Palma d'Ebre, que va tractar del parlar d'Ascó a partir de l'àmbit acadèmic, tractant amb rigor i reflexió el nostre parlar a partir de l'obra de La Creu de la Mitja Lluna que escrigué Biarnés.
La darrera comunicació va anar a càrrec del terraltí Felip Fucho que va parlar-nos dels possibles orígens d'alguns topònims asconencs fent referència, és clar, a llocs del terme ben coneguts pels assistents i donant pistes curioses i interessantíssimes d'on poden provenir alguns d'aquests topònims -destacar el què va fer referència al Pas de l'Ase!-.
Durant la pausa cafè els assistents van tenir ocasió de comentar les reflexions fetes pels ponents així com, prendre bona nota d'aquelles paraules pròpies de la nostra terra que són correctes i que, a voltes, evitem dir perquè ens sembla que no ho són. Això ho vam poder fer llegint l'exposició Xeic!, del Centre de Normalització Lingüística.
La jornada es va acabar amb les cançons de la trobada de corals i amb la música de l'orquestra de l'Escola Municipal de Música d'Ascó.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada