dimarts, 28 de setembre de 2021

XII JORNADA D’ESTUDIS LOCALS I TERRITORIALS CARMEL BIARNÉS: 500 Aniversari dels Ordenaments de la Vila d’Ascó (1520-2020)

500 ANIVERSARI ORDENAMENTS DE LA VILA D’ASCÓ

El 6 de febrer de 1520 en Janot Pellicer, Notari Reial, sembla fou l’encarregat de redactar els Ordenaments de la Vila d’Ascó. Si més no és així com en Carmel Biarnés en dóna notícia a Quaderns d’història tarraconense*, indicant que es tracta d’un fragment incomplert que:

«es troba a meitat del Llibre de Tarifes de Pa, Vi, Oli, Carn, Pesca Salada de l'any 1726 -llibre de 30 x 20 cm amb i cobertes de pergamí-. La primera pàgina dedicada als Ordenaments de la Vila d'Ascó esta escrita en caràcters gòtics; de la resta, solament les inicials són gòtiques. Finalitza a l'article 39, a mitja pàgina i sense el punt final acostumat, cosa que ens indica que la transcripció no és completa».

L’any 2020, coincidint amb el cinc-cents aniversari de l’efemèride, es preveia el desenvolupament d’un extens programa de commemoració que, malauradament, fou truncat per l’esclat de la pandèmia de la Covid-19. Avui, un any més tard, malgrat no ens trobem en una situació d’absoluta normalitat creiem que es donen les condicions favorables per tal que no deixem passar per alt aquest fet transcendental per Ascó. I és que la redacció d’uns Ordenaments a principis de segle XVI confirma la importància, aleshores, de la nostra vila, i la necessitat per part de les autoritats rectores de reglamentar la vida interna de la comunitat, comptant sempre amb l’aprovació o la conformitat de l’autoritat superior que, en aquell moment, corresponia al comanador Martí de Lanuça.

El doctor Font i Rius, en el seu treball El municipi català medieval i la seva potestat normativa: les ordinacions de la vila d’Ascó, esmenta les qüestions administratives i econòmiques que sorgeixen de la vida quotidiana de la comunitat veïnal i que es reflecteixen en el text normatiu:

“policia urbana i rural, seguretat pública, moralitat i bons costums, salubritat i higiene, fires i mercats, oficis artesanals, proveïment (amb la important configuració de la mostassaferia), vialitat i obres públiques, i altres afers semblants. El sancionament a les infraccions dels manaments i el procediment per a fer-los efectius completaven l’esquema institucional de les ordinacions”.

Carmel Biarnés, en recollir i donar a conèixer aquest fragment dels Ordenaments ens va obrir les portes a conèixer o a intuir hàbits socials i culturals, valors morals, activitats laborals i econòmiques, organització de l’espai urbà... de l’Ascó del 1520. 

BIARNÉS, Carmel. “Ordenaments de la vila d’Ascó del 1520”. Quaderns d’Història Tarraconense, (en línia), 1984, Núm. 4. P. 155-66, https:www.raco.cat/index.php/QHT/article/view/94482. 

PROGRAMA

DISSABTE 2 D’OCTUBRE (Casal Municipal d’Ascó)

10.00 Al llarg del matí, trobada d’Urban Sketchers a Ascó. Dibuix urbà dels racons del nostre poble, que després de la trobada, es compartiran al compte d’Instagram del grup de dibuix Urban Sketchers Terres de l’Ebre (@uskterresdelebre)

Tothom hi és benvingut, artistes i amateurs, perquè no cal saber-ne, només tindre'n ganes! Qualsevol material i qualsevol tècnica serveixen. Qualsevol edat és bona per a dibuixar!

17.00 Inauguració de la jornada a càrrec del Sr. Josep Maria Raduà, regidor de cultura de l’ajuntament d’Ascó, el Sr. Josep Sebastià Cid, president del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre i la Sra. Anna Ferrús, presidenta de l’Associació Cultural Lo Llaüt d’Ascó.

17.15 “500 Aniversari dels Ordenaments de la Vila d’Ascó” a càrrec de Josep Serrano  Daura, Doctor en Dret per la Universitat Pompeu Fabra i professor de la Universitat Internacional de Catalunya.

18.00 Tast musical amb el duet The Standars.

 ***

Organitzadors

ASSOCIACIÓ CULTURAL LO LLAÜT D’ASCÓ

CENTRE D’ESTUDIS DE LA RIBERA D’EBRE

AJUNTAMENT D’ASCÓ

Col·laboradors

INSTITUT RAMON MUNTANER

DIPUTACIÓ DE TARRAGONA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada